Annons
Nyheter

Labans läskigheter lockar

I helgen lockade lilla spöket Laban 17 100 biobesökare. Men Pennfilm vilar inte. Tecknarstudion i Hököpinge jobbar redan med nästa film om Inger och Lasse Sandbergs barnfigur.
Nyheter • Publicerad 23 november 2007
Andra filmen om Lilla Spöket Laban, från Per Åhlins Pennfilmsstudio, är en framgång både bland kritiker och publik. Bild: Pennfilm.
Andra filmen om Lilla Spöket Laban, från Per Åhlins Pennfilmsstudio, är en framgång både bland kritiker och publik. Bild: Pennfilm.Foto: 

Pennfilms första filmom lilla spöket Laban och hans familj på slottet Gomorronsol hade premiär i november 2006. Filmen skickades ut i 38 kopior till svenska biografer och har sammanlagt lockat runt 100 000 biobesökare.

Inför premiären av den andra filmen, Lilla spöket Laban - Spökdags, fördubblades antalet kopior. Och Satsningen har redan gett resultat. Bara den första helgen sågs filmen av drygt 17 000 barn och vuxna. För Pennfilm i Hököpinge har framgångarna med spöket Laban gett stabilitet i verksamheten.

Annons

- Vårt problem är att få kontinuitet i verksamheten, så att våra tecknare kan leva på sin verksamhet. Om man vill ha kvar sina tecknare är det väldigt viktigt, annars söker de sig vidare. Så vi är väldigt glada att huvudproducenten Filmlance ville satsa på produktion hos oss, i stället för att skicka produktionen till något låglöneland, säger Clas Cederholm, producent på Pennfilm.

Och det närmaste åretär verksamheten säkrad i Hököpinge. Pennfilms tecknare har redan fullt upp med den tredje, än så länge titellösa, filmen om Laban. Konceptet är det samma som tidigare. Sex korta historier slås ihop till en långfilm på 45 minuter.

- Det har visat sig vara ett lagom långt format för den unga publiken. Och med många korta historier slipper barnen att försöka följa med i en enda, lång berättelse, säger Clas Cederholm.

Det finns också långt gångna planer på att lansera filmerna internationellt. Den första filmen om Laban går i dagarna upp på franska biografer och Spökdagsska visas i Norge i vår.

- Jag är övertygad om att det finns en stor efterfrågan av den här typen av barnfilm som, till skillnad från många amerikanska filmer, är gjord på barns premisser. I ett land som Frankrike, som har en rik seriekultur, finns det ett stort intresse. Och i Norge är spöket Laban väldigt välkänd. Sen är spöket Laban väldigt omtyckt i Japan, säger Clas Cederholm.

Det finns ocksåplaner på en större internationell satsning med inriktning på tv-publiken. Men innan det blir aktuellt, krävs det enligt Clas 24 avsnitt. Det borde i sin tur betyda att även en fjärde film om lilla spöket Laban är att vänta.

- Det är inte bestämt. Men det finns en vilja att det ska bli så, säger Clas Cederholm.

Emil Sandgren

emil.sandgren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons