Annons
Nyheter

Kulturnämnd struntar i konsekvenserna

Trelleborgs kulturnämnd vägrar att beskriva vilka konsekvenser budgetförslaget för 2013 skulle få. Det skulle bara oroa folk, anser nämndens ordförande Love Nilsson (MP).
Nyheter • Publicerad 20 april 2012
Folk skulle bara bli oroade i onödan om kulturnämnden angav vilka besparingar man hypotetiskt skulle kunna bli tvungna att göra, anser Love Nilsson (MP).
Folk skulle bara bli oroade i onödan om kulturnämnden angav vilka besparingar man hypotetiskt skulle kunna bli tvungna att göra, anser Love Nilsson (MP).Foto: Claes Nyberg

Nämnderna i Trelleborgs kommun åläggs numera att inleda budgetprocessen för kommande år med att reagera på den "tekniska ram" som ligger till grund för en dialog om budgeten 2013. Det jobbar alla nämnder med just nu. Alla utom kulturnämnden, som på sitt möte i onsdags beslöt att strunta i den så kallade konsekvensbeskrivningen.

– Folk läser det fel, och så blir de bara oroliga, förklarar nämndens ordförande Love Nilsson (MP)

Annons

– Förra året blev det folkstorm när vi skrev ner konsekvenser som vi ändå var rätt övertygade om inte skulle bli verklighet.

Den tekniska ramen är den tilldelning av pengar som kommunfullmäktige i utgångsläget tänker sig för varje nämnd nästa år. Baserat på innevarande års budget plus kända kommande förändringar, exempelvis befolkningsökningar. Men lönehöjningar för personalen ingår inte - vilket gör att den tekniska ramen lätt spricker. Och skapar konsekvenser för verksamheten.

Bland konsekvenserna i fjor fanns exempelvis att Anderslövs bibliotek skulle behöva stängas, och kulturskolans verksamhet i Smyge avvecklas. Inte några populära prioriteringar. Och enligt Love Nilsson tenderade människor att tolka dem som reella planer, snarare än de hypotetiska konsekvenser de faktiskt var.

– Vi ska ha en budgetdialog med kommunstyrelsen i början på maj, förklarar Love Nilsson. Vi får göra vår konsekvensbeskrivning där och då, muntligt.

Så egentligen vet ni mycket väl vilka konsekvenserna skulle bli? Ni vill bara inte att det ska komma ut?

– Nej, det vet vi inte. För om vi inte får täckning för de kostnader vi kommer att ha, då sitter vi i en riktigt svår sits. Vår förhoppning är ju att tvärtom utöka kulturnämndens budget. Vi vill utvecklas.

Taktiken kan vara lite av ett självmål. I värsta fall riskerar kulturnämnden att snarare förlora pengar.

– Nämnderna måste komma med en konsekvensbeskrivning, säger Raymond Lützhöft, budget- och utvecklingschef på Trelleborgs kommun.

– Det de gör med den är ju att berätta hur mycket pengar som behövs för att utföra den verksamhet som kommunfullmäktige fastställt i sina inriktningsmål.

Och om de inte gör det?

Annons

– Då riskerar de ju att helt bli utan de tillskott som saknas för att genomföra förändringar, säger Raymond Lützhöft.

– Personligen tycker jag att det är rätt självklart att har man i uppdrag att redovisa konsekvenser, då ska man göra det.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons