Annons
Nyheter

Kryddigare än en frikadell

Nyheter • Publicerad 29 mars 2007
Kryddigare än en frikadell
Kryddigare än en frikadellFoto: 

Jag frågade en god vän på tidningen vad han tyckte jag skulle skriva om. "Skriv att du är snäll idag", svarade han. Först slog jag bort det men så började jag fundera över ordet. Snäll? När är man egentligen snäll? Och var går gränsen mellan att vara snäll och mesig och korkad? Ibland säger vi ju faktiskt så om människor: "Han är så snäll att han är dum". Och: "Det är aldrig de snälla pojkarna som får de vackra flickorna".

I ordboken står snäll definierat som "godhjärtad och lydig". Va? Lydig? Det är i alla fall inget positivt ord för mig. Inte ens när det gäller barn. En pigg ungen ska inte vara "snäll och lydig". Det är lite gammeldags för mig. Ungefär som när jag var liten och fick veta att barn skulle möjligen synas men absolut inte höras.

Annons

Men är det inte positivt att vara snäll? En snäll människa bör väl vara en bra människa? En snäll människa är vänlig och lyhörd, sätter sig inte över andra människor, vill alla väl och är positiv till det mesta.

Att vara snäll är absolut en fördel, tycker jag, men utan tvivel långt ner på skalan. Hur fel en människa än kan vara så hör man ibland folk säga om personen; ja, hon är i alla fall snäll. Är det det samma som ofarlig? Eller är vi tillbaka till det där med snäll och lite dum?

När jultomten kommer då frågan han enligt traditionen om det f inns några snälla barn. När barn är snälla då är det bra. Det är i stort sett alla (inte jag) överens om. Och att hundar är snälla är också bra – det betyder att de inte biter folk i vaderna och äter vad för mat som helst. Men däremot säger man väldigt sällan att katter är snälla, märkligt nog. En häst och en hund kan vara snälla men inte katter. Katter är mycket annat men inte snälla, även om de är vänliga och tillgivna.

Men lår oss bli personliga. Hur uppfattar jag själv det om någon skulle säga om mig att jag är snäll? Jo, det känns väl bra...bättre än elak och stygg och grym, i alla fall. Hur känner ni det när någon säger att ni är snälla?

Jag tror att vi alla gärna vill vara snälla men inte enbart snälla. Vi vill helst vara lite mer kryddiga. Snäll det är som kokta frikadeller utan lök med en dutt salt och inget mer. Skonkost, som det heter inom vården. Ingen vitlök, ingen peppar, ingen oregano – ingen eld, inget temperament.

Nej, jag är nog inte speciellt snäll, när jag tänker efter. Eller så är jag det också...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons