Annons
Nyheter

Krönikan du måste läsa innan du dör

Hundra saker du måste göra innan du dör, 1001 böcker du måste läsa, 500 filmer du måste se, 1000 platser du måste besöka. Gud, kan man inte få dö i fred här?
Nyheter • Publicerad 11 december 2008
Lars Thulin.
Lars Thulin.Foto: 

Ni har säkert också märkt den populära trenden. jag skummade nyligen igenom boken 1000 platser du måste besöka innan du knakar av(eller något i den stilen), och tänkte att 100 platser borde jag väl i alla fall ha betat av. Näpp - jag fastnade kring 90. Jag, som slagit pannan i den låga ingången till Giza-pyramiderna, kramat fisk vid Stora barriärrevet och blivit nedstänkt av Niagarafallet? Visst är det skönt att ha en del kvar, men 910 strapatser till får mig att känna viss prestationsångest.

Vadan denna hets? Är det vår uppskruvade, konsumtionslyckliga och bortskämda västvärldstillvaro som säger oss att livet inte är meningsfullt om vi inte kan rada upp kickarna som smultron på ett strå?

Annons

Förvisso ett fall framåt från den gamla "goda" tiden när det som gällde för att dö lugn var att samla pengar och materiella ting likt en hamsterhjulssnurrig gnagare. Ändå känns det inte som att vi är riktigt där än, va?

Ödet jobbar som bekant rätt hårt på ironier, och en av de saftigaste som han/hon/den/det kommit upp med detta århundrade är att killen som skrev 100 things to do before you diedog inte långt efteråt. Eller, amerikanen Dave Freeman, som blev 47 år, var medförfattare till boken, som egentligen listar 100 platser och evenemang som en äventyrare bara måste besöka. Som en voodooceremoni på Haiti, en indisk kamelmarknad, Nakensurfarnatten vid Bondi Beach utanför Sydney. Jag skojar inte, det finns en nakensurfarnatt, och det är då hajarna brukar säga "gu' va' skönt, jag var så trött på konserver".

Freeman dog inte vid en lågsniff under en spektakulär nakenhängflygning över en krokodilflod, utan vid ett simpelt fall i hemmet. Och då hade han - ironi igen - bara hunnit med halva listan. Vilket bör stämma till eftertanke. Det gör det förstås inte, sånt händer ju inte oss! Men stackars Freeman bör ju, enligt sin egen tes, ha dött rätt missnöjd. Fast vem, när allt kommer omkring, gör inte det?

På nätet finns massor av listor på saker man "måste" hinna med. Och det är ingen ände på dumheterna. Men somt är inte så tokigt.

Duscha i ett vattenfall. Upplev tyngdlöshet. Lär dig jonglera med tre bollar. Berätta ditt livs historia för en främling. Lär dig att ta en komplimang. Förlåt dina föräldrar. Be dem förlåta dig.

Och - den lägger jag till själv - rada upp smultron på ett strå. Ät dem långsamt, som om varje smultron vore det sista.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons