Annons
Nyheter

Krister Henriksson tog hem Guldmasken

Den kritikerhyllade enmansföreställningen av "Doktor Glas" gav Krister Henriksson en Guldmask för bästa manliga huvudroll i talpjäs. I övrigt gick nästan alla årets Guldmasker till musikalen "Singin' in the rain" som slår rekord.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2007
Krister Henriksson fick en Guldmask för bästa manliga huvudroll i "Doktor Glas". Bild: Scanpix
Krister Henriksson fick en Guldmask för bästa manliga huvudroll i "Doktor Glas". Bild: ScanpixFoto: 

Guldmasken är privatteatrarnas eget pris och redan med sina tio nomineringar hade "Singin' in the rain" slagit rekord. Aldrig tidigare i det 20-åriga prisets historia hade en uppsättning kammat hem så många nomineringar, och på den vägen fortsatte det under måndagskvällens festliga gala på Cirkus i Stockholm.

Musikalen, som spelas på Oscarsteatern i Stockholm, kammade hem nio Guldmasker, vilket är tre mer än den tidigare rekorduppsättningen, Björn Ulveaus och Benny Anderssons "Chess" från 2002.

Annons

"Singin' in the rain" fick Guldmasker i kategorierna bästa regi, bästa kostym, bästa scenografi, bästa koreografi, bästa kvinnliga huvudroll i musikal/revy, bästa manliga huvudroll i musikal/revy, bästa kvinnliga biroll och bästa manliga biroll. Som grädde på moset fick uppsättningen också priset för bästa föreställning bland annat "för förmågan att ge alla generationer i salongen en stor teaterupplevelse". Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Hanna Lindblad prisades bland annat för att hon med sin stämma "för den klassiska musikaltraditionen vidare" och hennes motspelare Rennie Mirro (bästa manliga huvudroll) för att han med "värme, ärlighet och skicklighet får alla sina scener att fungera".

Eva Rydberg fick den kvinnliga motsvarigheten för sin rollprestation i "Herrskap och tjänstehjon" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Lena Philipsson och Orup fick en gemensam Guldmask för bästa show medan juryns specialpris gick till Palle Palmé för hans ljussättning av föreställningar både i Sverige och utomlands.

Erika Josefsson/TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons