Annons
Nyheter

Kriminell för en minut

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2005

Alla har vi väl något gammalt skelett i garderoben. Själv snattade jag en plånbok på Tempo vid Värnhemstorget i Malmö när jag var 13 år och skulle imponera på mina kompisar. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv och jag glömmer det aldrig. Den rädslan förde mig in på den rätta vägen och förutom att jag för några år sedan knipsade av en kommunal ros en natt till en skön dam har jag stannat mig på den.

Det har även en god vän till mig gjort under hela sitt långa liv men nu har han blivit kriminell. Jag träffade honom på gågatan härom dagen, han ledde förstås sin cykel, aldrig att han skulle tänka sig att cykla där man inte får. Men det var just hans cykel som fick in honom på fel väg.

Annons

Han berättade att han för någon vecka sedan skulle uträtta ett snabbt ärende på ett kontor varför han bara ställde cykeln utan att låsa den. När han kom ut efter några minuter var cykel borta.

Döm om hans förvåning när han några dagar senare hittar sin cykel i ett ställ mitt i stan. Snyggt och prydligt låst. Hustrun posterades som vakt vid cykeln och mannen tog bilen och åkte hem och hämtade reservnyckeln till cykellåset. Han låste upp sin cykel och for iväg och köpte ett nytt lås.

Detta är en kriminell handling. Man får absolut inte själv ta tillbaka stöldgods även om man är helt säker på att det är ens egen egendom. För det tillhör tjuven så länge det inte är avgjort i domstol att godset har en annan, rättmätig ägare. Jag kan inte de exakta juridiska formuleringarna men ungefär så går det till.

Detta har inneburit att många drabbade aldrig fått tillbaka sina stulna ägodelar. Och om tjuven sålt t ex bilen vidare till en köpare som köpt den i god tro, alltså inte haft anledning att misstänka att den var stulen, då blir det besvärligt.

Min gode vän hade således tur som hittade sin egen cykel och dessutom hade en reservnyckel och tack vare att han, för någon minut, blev kriminell fick han tillbaka sin stulna cykel. Han har nu återvänt till den smala vägen.

Visst är det en underbar värld vi lever i...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons