Annons
Nyheter

Kören sjunger i skymningen

Hallå där Sven Inge Frisk, som fredag kväll klockan 20 leder Trelleborgs kammarkör i en "skymningskonsert" på Axel Ebbes konsthall.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

"Skymningskonsert", är det så spännande som det låter?

– Ja, det är en tradition vi har, att göra en konsert med lite musik som handlar om kvällen. Till exempel "Det är vackrast när det skymmer", en dikt av Pär Lagerkvist, tonsatt av Kaj Erik Gustavsson. Ingrid Malmqvist medverkar med lyrikuppläsning, och det blir en avspänd och meditativ stund på kvällskvisten.

Annons

– Sedan är det ju en himla inspirerande miljö i konsthallen. Vi övar där också, sittande bland alla de vackra statyerna. Musiken är ju också en av de sköna konsterna!

Marie Valentin är solist, vad ska hon sjunga?

– Hon är jazzsångerska och har sjungit på Malmöfestivalen flera gånger. Marie sjunger ett par Gershwinlåtar och då kompar jag henne på piano. Det är trevligt som klanglig kontrast till allt körsjungande.

Körsång sägs vara lite av en folkrörelse, märks det i Trelleborgs kammarkör?

– Ja herregud ja, det är Sveriges största folksport! Enligt Sveriges körförbund sjunger nästan en halv miljon människor i kör varje vecka. Man mår bra av det också, ett välbefinnandehormon som heter oxytocin bildas i kroppen när man skrattar och även när man sjunger.

Vad specialiserar ni er på annars?

– Vi är specialiserade på att ha en väldigt bred repertoar! Vi är ju inte en kyrkokör utan en fristående, profan kör.

Du har ju varit kyrkoorganist i Malmö. Sjunger du när du spelar?

– Ja för sjutton! Och man måste ju sjunga lite ibland på repetitionerna också, för att "förebilda." Annars sjunger väl körledare mest till husbehov, kan man säga.

Anna Thulin
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons