Annons
Nyheter

Kören laddar för festival

På onsdag är det andra bullar för tjejerna i lilla Trellekören: stor gala i Lund, 512 personer i kören och nerver i dallring. "Pampigt och jättehäftigt", säger tjejerna själva.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010
Trellekören har övat stenhårt inför onsdagens gala. Här på hemmaplan på ABF, med körledaren Maria Janfalk vid pianot.
Trellekören har övat stenhårt inför onsdagens gala. Här på hemmaplan på ABF, med körledaren Maria Janfalk vid pianot.Foto: 

– Tänk på drivet, så det inte blir baktungt, manar Maria Janfalk bakom pianot och drar igång gospelklassikern "Swing Low, Sweet Chariot."

Det är vanlig torsdagskväll, höstmörkret faller obönhörligt. Men ABF-borgen på Johan Kocksgatan är full av ljus, värme och – inte minst – skönsång. På tredje våningen hittas exempelvis Trellekören, före detta Trelleborgs damkör.

Annons

De ger sig med liv och lust in i en uppsluppen "Swing Low", men i andra versen dämpar de sig till något mera värdigt, vemodigt. Och det utan att körledaren Maria, som lett Trellekören i två och ett halvt år, så mycket som blinkat.

– Tänk på att inte tappa energi, påminner hon sedan. Det ska vara "wow!" även när ni sjunger svagt. Tänk energi!

Att Trellekören hamnade i den stora galan på Lunds körfestival är inte så konstigt. Arrangörerna har låtit uppropet gå runt hela Skåne. Däremot blir det bara fyra av tjejerna som åker.

– Det är bara vi som är modiga nog! säger Trellekörens Marienett Kamph skämtsamt.

– Nej, men allvarligt talat har det varit rätt många extra träffar för festivalen, och i Lund dessutom. Det är inte alla som har tid med det.

Damkören har existerat sedan 1947, och har en repertoar som spänner från gospel till schlager och pop, med en och annan utvikning i afrikansk sång. På onsdag blir det superkonsert på Arenan i Lund, med riktig orkester och "operavärldens allra maffigaste körstycken och vackraste arior."

Av en händelse medverkar även två personligheter med Trelleborgsanknytning, skådespelaren Björn Kjellman är konferencier, och tenoren Joachim Bäckström en av kvällens solister.

– Det blir nog pampigt, säger Trellekörens Zoli Magnusson förväntansfullt.

– Ja, att stå mitt i en så stor kör, med dubbla decibelstyrkan säkert och med alla de nyanser man kan få till. Mäktigt! säger körkollegan Malin Artéus.

– Man har pirr i magen hela tiden när vi repeterar, berättar Marienett.

Annons

Att vara en liten kugge i ett mäktigt maskineri är tydligen rätt häftigt, om man ska tro damerna från Trellekören. Inte minst att man får spela ut.

– Jag har drömt om det när jag sett "Körslaget" på tv, säger Marienett. Där skulle jag vilja vara med!

– När man ska ta i, då får man ta i, beskriver Malin. I en liten kör måste man vara mer försiktig.

Anspänningen gör en också helt slut:

– Det är precis som en idrott där man kämpat sig helt slut, beskriver Malin Artéus. Samtidigt är det en lyckokänsla. Jag fixade det här!

Anna Thulin
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons