Annons
Nyheter

Konstsvep sydöstra Skåne

Magda Høgh, målningar, Galleri Blå, Gärsnäs. Bo Hylander, måleri, Torsten Hylander, skulptur och grafik, Kulturhusets Valfiskens galleri, Simrishamn.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2002

Just nu kan man se en hel del god konst i sydöstra Skåne. Inte minst bra måleri. Vi tar ett litet svep och börjar i Gärsnäs, på Galleri Blå. Där visar den danska konstnären Magda Høgh ett stillsamt och finstämt måleri där formen och färgen dominerar över bildernas innehåll. Ett estetiskt, välbalanserat måleri utfört med omsorg och stor kärlek till skönheten i brytningen mellan form och färg och olika nyanser av grundfärgerna. Ett av Magda Höghs målningar på Galleri Blå." BORDER="0"Ett av Magda Höghs målningar på Galleri Blå.Konstnären Magda Högh som ställer ut på Galleri Blå." BORDER="0"Konstnären Magda Högh som ställer ut på Galleri Blå. Rent innehållsmässigt är Magda Høgh inspirerad av naturen och inte minst av det öppna landskapet på Jylland där hon är bosatt. Det ger ett enkelt formspråk som egentligen bara är en plattform för färgen. Det är som mjuk och varsam kolorist hon imponerar. Detta är ett måleri att vila i, meditativt och lågmält men inte menlöst för den skull. Betydligt mer skruvade och rent av våldsamma toner kommer ur Bo Hylanders måleri på Galleri Valfisken, i Simrishamn. Han, och brodern Torsten Hylander, ställer ut tillsammans men det är Bo Hylander som dominerar. Och det är inte särskilt konstigt. Hans expressiva och utlevda, introverta måleri är som ett hårt slag i magen. Det blixtrar och sprakar av lysande färger, formspråket är närmast naturalistiskt men hårt och hänsynslöst drivet. Här hyllas inte estetiska värden utan måleriet bär väldigt mycket av terapi i sitt uttryck. Bo Hylander förefaller måla av den anledningen att han måste för att överleva. Det innebär att det blir kompromisslöst, rakt på och oerhört starkt och påträngande. Ett omskakande måleri! En skulptur av Torsten Hylander framför en målning av Bo Hylander på Galleri Valfisken i simrishamn." BORDER="0"En skulptur av Torsten Hylander framför en målning av Bo Hylander på Galleri Valfisken i simrishamn. Brodern Torsten Hylander står för ordning, lugn och eftertänksamhet. Hans skulpturer är arkitektoniska till sitt uttryck - strikta på ett svalt sätt som man till exempel kan möta i uttryck för österländsk filosofi. Det är inte kallt eller okänsligt, enbart lite upphöjt, kontrollerat och utan dramatiska rörelser. Det gäller också för hans grafik som är ett slags tecken i utklippta mönster. Det är helt rätt att ställa dessa två konstnärers verk mot varandra. Att de dessutom är bröder gör inte saken sämre. båda vinner på den andres närvaro. Utan Torsten Hylanders dämpande konst hade förmodligen Bo Hylanders våldsamma måleri blivit för mycket. Och det måleriet förstärker i sin tur Torsten Hylanders skulpturer. Tillsammans skapar bröderna en utställning med osedvanlig kraft och närvaro och den är angelägen och gillar ni konst som berör då vet ni vart ni ska ställa kosan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons