Nyheter

Konstnärer på sydkusten öppnar sina ateljéer

25 konstnärer, knutna till nätverket Öppna Sinnen, öppnar nu för första gången sina gallerier i en konstsommarrunda. En samlingsutställning finns uppförd på Galleri IsieTio med axplock ur ateljéerna. Idag är det vernissage.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2010
Främre raden från vänster: Birgitta Godlund, Britt Marie Lanker, Hans Janstad, Lis-Mari Olsson och Lars Nordberg. Bakre raden från vänster: Rolf Mårtensson, Anders Fagerberg, Douglas Zetterman och Sylvette Wikström
Främre raden från vänster: Birgitta Godlund, Britt Marie Lanker, Hans Janstad, Lis-Mari Olsson och Lars Nordberg. Bakre raden från vänster: Rolf Mårtensson, Anders Fagerberg, Douglas Zetterman och Sylvette WikströmFoto: 

Sedan tidigare anordnar Öppna Sinnen en påskkonstrunda, och sommarkonstrundan är tänkt som ett komplement och en vidareutveckling av den. Ett sätt att placera Söderslätts konstnärer på kartan. Birgitta Godlund är hedersordförande i Öppna Sinnen och initiativtagare till sommarrundan.

– De flesta åker till Österlen då konstnärerna där, sedan 30 år tillbaka, anordnar sina konstrundor under påsk. Då har vi svårt att hävda oss här på sydkusten, så nu hoppas vi kunna locka hit folk under sommaren istället. Vi är ju trots allt Sveriges Riviera.

Dagens vernissage, som är ett urval av objekt från de utställande konstnärernas ateljéer, sammanfaller med jazzfestivalen "Jazz i Smyge". Besökarna kan under helgen titta på konst på dagarna och lyssna på jazz om kvällarna.

– Kulturutbudet är jättestort under den här helgen och är riktat både mot turister och lokalbefolkning. Efter sommarrundan är galleriet öppet hela veckan, fram till den första augusti.

Konstnärerna knutna till sommarrundan arbetar med vitt skilda tekniker. Allt från textila hantverk och interaktiva installationer till keramikföremål och målerier. Många av dem är internationellt uppmärksammade inom sitt område.

– Idén till Öppna Sinnen föddes då en väninna till mig, som också är konstnär, bjöd mig att ställa ut i Österlen. Det kändes så fel, eftersom jag här har en ateljé som kan förvandlas till galleri. Varför ska jag åka till Österlen när jag lika gärna kan ha det här på sydkusten. Dessutom tillhör jag den gamla 68-generationen, som säger att tillsammans är vi starka.

Gemensamt för samtliga medlemmar är att de har en anknytning till Söderslätt, antingen som permanenta boende eller som sommargäster.

– Det kantrar över med konstnärer åt Österlen-hållet. Vi måste visa att vi på sydkusten också har ett fint konstutbud. För det har vi verkligen. Det är väl det som är grundtanken, både med Öppna Sinnen och med konstsommarrundan.

Konstrundan har genomförts och verkställts med kort varsel. Därför är hälften av de ungefär femtio medlemmarna i Öppna Sinnen redan uppbokade eller upptagna på andra håll den här sommaren. Birgitta Godlund säger att utställningen nästa år kommer att vara större och förmodligen pågå under längre tid än årets upplaga.

– De har lovat att vara med nästa år. Och det skulle inte förvåna mig om vi snart får se konstsommarrundor även på Österlen.

Anna Thulin
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.