Annons
Nyheter

Konsten som en väg tillbaka

15 år av livskris, 15 bilder om vägen tillbaka. Bo Göran Trulsson från Trelleborg är en av konstnärerna på dagverksamheten Kärnans utställning på Garvaregården.
Nyheter • Publicerad 17 december 2011
Lycklig igen. Bo-Göran Trulsson har skapat en 15 tavlor lång bildsvit om sitt nerdykande i psykisk ohälsa – och om vägen upp igen.
Lycklig igen. Bo-Göran Trulsson har skapat en 15 tavlor lång bildsvit om sitt nerdykande i psykisk ohälsa – och om vägen upp igen.Foto: Claes Nyberg

Utställningen på Garvaregården i Trelleborg, nu och till och med måndag, är inte av det vanliga slaget. Här handlar det om att visa konstens läkande kraft.

Kärnan är en öppen, socialpsykiatrisk dagverksamhet för frivilliga. Som en väg tillbaka, genom social samvaro och skapande verksamhet. En gång i veckan samlas exempelvis Ateljégruppen, som målar, skulpterar och skapar fotomontage. Av de 20-25 deltagarna är det en grupp om sex-sju stycken som nu känner sig såpass starka att de vill visa sina verk för allmänheten.

Annons

Bland dem finns Bo-Göran Trulsson, utbildad socionom som för drygt 15 år sedan drabbades av smygande, psykisk ohälsa.

– Jag levde ett lyckligt liv, berättar Bo-Göran. Jag hade jobb, familj och barn. Kände mig priviligierad.

De första oroande tecknen var bara en ovilja att göra vissa socialt relaterade saker, som att svara i telefon. Men det blev till en fullt utblommad psykos, och slutade med tvångsintagning.

Den perioden beskriver Bo-Göran Trulsson nu i akrylverket "Livet rasar samman"; stora svarta streck, kors och tvärs över duken.

De 15 åren i psykiatrisk vård har blivit en 15 tavlor lång bildserie, där man kan följa utvecklingen. Den paranoida tiden skildras av ett "ont öga" bakom hönsnät, en kaotisk bild där en ljus punkt som representerar familjen är just den enda ljusa punkten. Sedan skildras i olika känslolägen skilsmässan, livets gråzoner och hur det efter hand får nyans efter nyans. I sista bilden blommar blommorna, färgerna är åter klara.

– Jag klarar av att leva, jag är tillbaka. Jag är lycklig igen, konstaterar Bo-Göran.

Naturligtvis har inte konsten åstadkommit hans tillfrisknande. Åtminstone inte enbart.

– Konsten gav mig en kontinuitet i sjukdomsförloppet, beskriver Bo-Göran. Den har hjälpt mig att skapa ordning.

Ateljén har för honom och flera av de andra i gruppen blivit ett slags andra hem.

– Där vågar man vara sig själv, förklarar Bo-Göran. Man har ett funktionshinder, och man accepterar det.

Annons

Förutom att beskriva sina upplevelser i bild, har Bo-Göran Trulsson även skildrat sin resa i en häftesliknande bok. För att släkt och vänner till sist ska förstå hur han haft det – och varför han varit "jobbig", som han själv beskriver det.

– Framför allt hopas jag att min berättelse kan ge andra hopp om att bli bättre. Med rätt behandling kan man faktiskt resa sig igen.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons