Annons
Nyheter

Konsten lyser upp höstmörkret

Trelleborg. KGS, Konstnärsgillet Söderslätt, är inte en av de runt dussinet konstföreningar som gör påsken till en så välbesökt vallfärd för Skånes konstälskare. Istället är det höstmörkret som gäller.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Tre av helgens förväntanfulla utställare, Ulla Bylander, Kristina Plato och Ulla Harvidsson, flankerade av Stefan Mårtenssons olja "Det är sommar för mig."
Tre av helgens förväntanfulla utställare, Ulla Bylander, Kristina Plato och Ulla Harvidsson, flankerade av Stefan Mårtenssons olja "Det är sommar för mig."Foto: 
Mirjam Mårtensson älskar att få besök i ateljén, medan Bodil Schöön får fjärilar i magen.
Mirjam Mårtensson älskar att få besök i ateljén, medan Bodil Schöön får fjärilar i magen.Foto: 

Ja, ni vet hur man gör: Den röda bojen visar vägen. Till runt 25 utställare i Trelleborg, Vellinge och Svedala, närmare bestämt.

Denna helgen och nästa hålls KGS konstrunda "Öppet hus." I inte mindre än 32 år i rad har konstnärerna öppnat sina ateljéer för nyfikna besökare i höstmörkret.

Annons

Nytt för i år är att tre inbjudna "gästutställare" sällar sig till KGS medlemmar, av vilka ett sextiotal är regelbundet utställande konstnärer.

– Vi tyckte att det var dags att göra något nytt, som kanske kunde bidra till att dra nytt folk också, förklarar KGS sekreterare Ulla-Kersti Carlsson.

Till i år har också samtliga utställare skaffat sig en egen hemsida man kan klicka in på via www.kgskonst.se. En nymodighet som inte passar alla, men som över lag verkar ha fungerat positivt.

– De är många som hittar in via hemsidan och blir nyfikna, säger Bodil Sköön.

– Jag tror nästan det är nödvändigt att ha, faktiskt. Nu när datorn har blivit så viktig, så finns man knappt annars.

Alla är inte överens om glädjen i att släppa in hundratals besökare i sin ateljé. Bodil Schöön, exempelvis, har löst det genom att tillsammans med en kollega ställa ut på Trelleborgs Golfklubb.

– Det pirrar så i magen när alla ska titta och säga sitt. Jag tänker bara "åh, nu halshugger de mig!" säger Bodil med ett skratt.

– Jag tycker det är jättetrevligt, inflikar Mirjam Mårtensson, som visar sina oljor på Bryggaregatan 86. Och så slipper jag ju kånka iväg tavlorna, och betala hyra för en lokal.

En riktig veteran är Gertrud Petersson, som faktiskt hållit öppet i sin ateljé i Klörup alla 32 åren.

– Det första året kom bara två besökare, minns Gertrud. Men redan efter fyra-fem år var det uppe i 500-600 personer om man räknar båda helgerna.

Annons

Därefter har intresset av någon anledning svalnat lite. Kanske kan det vara en viss mättnad på konst, efter påskens hysteriska lämmeltåg mellan skånska ateljéer. Eller så har publiken i Trelleborgstrakten sett sig mätt, och fler besökare utifrån behöver hitta till Söderslätt. För kvaliteten har över lag bara blivit bättre, tycker medlemmarna i KGS.

– Det är många som tycker denna rundan är jättebra, berättar Gertrud Petersson. Den är lite mer samlad än de flesta.

– Folk frågar om hur jag gör med min keramik, och jag berättar gärna. Här finns inga hemligheter!

Caroline Ferngren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons