Annons
Nyheter

Konsten att plocka fjädrarna av en minister

Ibland blir man så där himlastormande överlycklig! Nästan religiös! Plötsligt finns det hopp! Ett sådant tillfälle var när jag lyssnade på P1 s nya satsning Kris i skolan.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2008
Foto: 

Journalisterna Jalal Lalouni och Åsa Avdic plockade lugnt och sansat, utan några överord eller storslagen dramatik, fjädrarna av Jan Björklund - utbildningsminister och partiledare för Folkpartiet.

Jan Björklund har tålmodigt klättrat på karriärstegen under femton år och har gång efter annan hörts säga:

Annons

- Vi ska komma ihåg att svensk skola är enligt OECD nu den skola som har mest skolk i hela världen, mest problem med skadegörelse i hela världen och det grövsta och mest kränkande språkbruket i hela världen. (Agenda 061105)

I varje intervju och varje upptänklig situation har han sagt samma sak med några variabler.

Och säger man en sak år ut och år in, så blir det slutligen sant. Räknar vi den tid en bra lärare med goda elever på en gemytlig skola på landsbygden får i media och jämför med den tid Jan Björklund får så vinner Björklund med 100-0. I andra sammanhang kallas det här hjärntvätt, politisk propaganda, maktmissbruk eller "gå över lik". Men det är en smaksak vad man kallar beteendet. Vi åhörare är så godtrogna att vi inte letar upp de rapporter som vissa politiker hänvisar till och skapar oss en egen uppfattning. Vi tror ju på Janne när han pekar med hela handen och kräver rättning i leden. Däremot är det oerhört befriande när fasaderna rämnar, när Janne famlar efter halmstrån, blir rosenrasande fastän bandspelaren är på och sedan försöker överbevisa sig själv. Då är jag stolt över att vara journalist, kollega med Jalal och Åsa, om än i en annan kaliber.

Det som är värst med det här är att allt fler elever stressar sig sönder och samman för att slippa höra hur dåliga de är. Än fler ger upp, säger sig inte klara kraven och ber om att få hoppa av skolan. Vem kan växa sig harmonisk när man aldrig får veta sanningen dvs att man är bra, över genomsnittet, en riktigt trevlig och präktig ung människa som många skolpolitiker i andra länder ser som förebild!

Men OM de fått höra hur bra de är och vilken god skola Sverige lyckats bygga upp hade Björklund inte haft någonting att bygga sin karriär på. Han hade inte fått något utrymme i media. Han hade varit en Mr Nobody.

Mina nya idoler är Jalal Lalouni och Åsa Avdic.

Lyssna själv på www.sr.se - kris i skolan.

Ann Hingström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons