Nyheter

Konsten att öppna en låda

Nyheter • Publicerad 10 november 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

I egenskap av bland annat vaktmästare på kulturredaktionen packar jag alltid upp alla böcker som de snälla förlagen skickar till oss så vi har något att ge våra vänner i julklapp.

Under en period på våren och en period på hösten kommer det många böcker och jag sitter och står och sliter med dessa paket. Saken är den att bokbranschen måste vara världsledande på förpackningar, särskilt mindre förlag. De kan förpacka en liten bok som om den vore en skör, florentinsk vas från förr i tiden. Det är omslagspapper runt själva boken som noga tejpas fast. Sedan en stödkartong som också tejpas fast med bred plasttejp. Detta läggs sedan i en låda av tjock papp som förstås också närmast svetsas igen med den tjockaste typen av tejp.

Jag förstår att både författare och förlag är väldigt stolta över sina alster och vill dem allt väl här i världen men är inte just böcker ovanligt okänsliga för stötar och annat som kan hända ett litet paket? Jag har tappat och kastat helt oskyddade böcker flera meter men de har aldrig gått sönder. De stora hoten mot böcker är barn och hundar, inte att de ska ramla av postbilen och gå i tusen bitar.

Jag har numera en särskild utrustning för dessa bokpaket som består av väldigt grov sax, en vass kniv och en vanlig brevsprätt - och en stor papperskorg.

Överhuvudtaget är jag fascinerad av förpackningar och då menar jag inte bara vackra ting som kvinnor bär närmast kroppen utan till exempel mjölkförpackningar. Fortfarande, trots många års utveckling, kan man råka på förpackningar som är besvärliga att öppna men det är faktiskt undantag. Värre var det på den tiden då man körde med tetror - det blev alltid ett betydande spill på bordet. Och den finaste mjölkförpackningen har fyra ben, stora vackra ögon och säger muuu.

I måndags köpte jag ett paket prinskorv. De låg i en vacumförpackning så tätt hoptryckta att alla korvarna var deformerade på något sätt och flera hade gått sönder. Förvisso rätar korvskinnet till sig hyfsat när det badar i smör men det blir inte riktigt bra och aptitligt.

Jag undrar hur man tänker på förpackningsfabriken? Är det transporten, hållbarheten, reklamvärdet och hur man kan lagra förpackningar som är viktigt? Är det någon som tänker på dem som ska öppna eländet?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.