Annons
Nyheter

Konst med frodiga former

Livsbejakande, frodiga och inte sällan sexuellt utmanande är de målningar och skulpturer som Lotta Hulthén-Monfort visar på Trelleborgs tingshus, med början på lördag 10 januari.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG Konstnären Lotta Hulthén-Monfort har en brokig karriär bakom sig, sedan hon som 19-åring gav sig ut i modevärldens virvlar. Efter att ha mannekängat i Paris och Montreal mötte hon konstnärer som uppmuntrade henne att utveckla sin kreativa sida. 1980 återvände hon till Sverige, gick konstutbildning i Stockholm, träffade konstnären Hervé Monfort och flyttade till Bryssel. Ett tag drev paret galleri i Helsingborg, Lottas gamla hemstad där hon föddes 1955. Efter ännu en vända i Frankrike är Lotta Hulthén-Monfort nu tillbaka i Sverige och Helsingborg. Utställningen på tingsrätten, i regi av Söderslätts konstförening, är hennes första i Trelleborg. Här visas både akrylmålningar och akvareller samt ett urval nytillverkade keramikskulpturer och fat med erotiska motiv. Målningarnas färger är starka, figurerna som befolkar dem är runda, frodiga, festsugna och utstrålar positiva vibbar. - Jag vill att det positiva verkligen ska kännas, säger Lotta. Och eftersom jag själv mår bättre av att ha positiva stämningar och lite färg omkring mig, så antar jag att andra också kan uppleva det så. De rundade formerna, som gärna leder associationsbanorna till Fernando Botero, hör till bilden. - Magra figurer ger helt enkelt inte den stämning jag eftersträvar, berättar Lotta. Det passar bättre med lite runt och yppigt. Även de skulpterade figurerna, små kärleksgudinnor med guldkrona, har trinda barmar och lår. De ser ut som gipsfigurer, men är gjorda i lera som bränts flera gånger, glaserats bitvis och dessutom målats. Den sortens vilja att prova och blanda olika tekniker och uttrycksmöjligheter ligger för Lotta Hulthén-Monfort. - Folk brukar jämföra med Botero och Niki Saint-Phalle, och numera tar jag det som en komplimang. Förr tyckte jag det lät som att jag försökte efterlikna dem, upplyser Lotta. - Men en sådan som Botero är betydligt allvarligare än jag. Jag tycker själv att jag är mer folklig och humoristisk. Livet kan visserligen må bra av en tung period då och då, menar hon, men när hon skapar sin konst ska det inte vara för att komplicera saker: - Jag försöker tvärtom göra det lättsamt, förklarar Lotta. Jag tycker det är roligt att kunna väcka intresse för konsten, och höra folk diskutera tavlorna. Och det gör de gärna, exempelvis när de ser figurernas bröstvårtor. - Hur man nu kan bli upprörd över att det visas nakna bröst nu för tiden! FOTNOT: Efter vernissaget 10 januari klockan 10-13 visas Lotta Hulthén-Monforts konst fram till 31 januari.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons