Annons
Nyheter

Konst i kvadrat

Barndom, lek och minne står i centrum när fyra konstnärer i familjen Hylander ställer ut. På söndag är det vernissage i Trelleborgs Museum.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2012
Foto: Hanna F.Ellborg
Foto: Hanna F. Ellborg
Foto: Hanna F.Ellborg

– Vi är fyra självständiga konstnärer, slår Torsten Hylander fast, när han får frågan om det finns beröringspunkter mellan honom, brodern Bo, den bortgångne fadern Einar och dotter Anna.

Det råder det inga tvivel om att alla har unika uttryck i sitt skapande.

Annons

Samtidigt löper en röd tråd genom utställningen – tillbakablickar på barndomen, ett lekfullt sökande efter ursprungliga bilder och former.

– Jag ville egentligen att min far skulle få ett större utrymme, men jag insåg att jag inte ägde så många verk av honom, säger Torsten Hylander.

Einar Hylander växte upp i tiotalets Göteborg, arbetade länge som skådespelare och debuterade först som 64-åring som konstnär. Einar bodde länge i en rivningslägenhet i Stockholm som han förvandlade till sitt konstprojekt – en bostad som nu förvaltas av Moderna museet och är öppet för allmänheten. I Trelleborg visas hans kollage.

– Han inspirerades av gamla barnböcker, särskilt Jules Verne. Han kunde fastna för en titel och bära med sig den i flera år innan det blev ett verk, säger Torsten Hylander.

Själv namnger Torsten aldrig sina skulpturer. Han beskriver skapandeprocessen som en lek, ett magiskt möte mellan till synes vitt skilda föremål, ofta inhandlade på loppisar.

– Det är som att få guldstoft i ögonen, säger han leende och strösslar osynligt stoft framför sig.

Utöver sitt eget yrkesliv agerar Torsten Hylander rådgivare åt sin bror, Bo Hylander.

– Han får psykoser och har svårt att relatera till sin omgivning. Istället målar han sina inre världar, ofta baserade på religiösa upplevelser.

Torsten Hylanders dotter, Anna Hylander, är filmare och bidrar bland annat med ett porträtt av sin farfar Einar, "Låt höra av dig minne" från 1996.

Just lokalen, med ljuset och tillgången till biosalong, fick Torsten att vilja samla familjen på Trelleborgs museum:

– Jag hoppas att besökarna får lust att skapa själva efter att ha varit här.

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons