Annons
Nyheter

Klubbkavaj eller kostym?

Nyheter • Publicerad 14 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

"Jag har ingen kostym". Vi satt i var sin fåtölj hemma hos mig och läppjade på var sitt glas vin och hade det lugnt och skönt. Min gode vän hade kommit in från landet på ett av sina sällsynta men alltid lika trevliga besök. En god middag var i antågande.

"Inte jag heller", svarade jag. "Men under många år klarade jag mig bra med en mörkblå klubbkavaj och mörkblåa chinos. Numera är den kavajen borta, jag lämnade den på en bänk i Edinburgh när jag köpt min tweedkavaj. Förvisso var fodret trasigt och ärmarna slitna men jag tänkte att den kanske kunde komma någon av stadens många uteliggare till nytta."

Annons

"Jag ska gå på bröllop och har ingen kostym", sade min gode vän.

"Man behöver inte ha kostym", slog jag förnumstigt fast. "Jag har varit på två bröllop iförd min klubbkavaj och mina chinos och en vit skjorta " utan slips! " och det gick hur bra som helst. Däremot var det inte lika lyckat när jag kom till ett sommarbröllop i skärgården i blåjeans, vit skjorta och klubbkavajen. Eftersom det var sommar och skärgård tolkade jag klädselanvisningen "kavaj" väldigt frikostigt. Alla andra hade ljusa linnekostymer..."

"Ja, det är ju det jag säger. Det står kavaj men de menar kostym och det har jag ingen", sade min gode vän och hällde upp lite mer vin.

"Mmmm, det är svårt det där med etikett. Jag läste om en äldre överdrivet förnäm dam i Paris som skriver sådana där etikettsböcker. Hon förklarar hur de fina damerna ska hantera sin knähundar på vägen mellan bilen och hemmets port och sådant...hon hävdar att tweedkavaj och mockaskor är helt omöjligt i staden, passar bara på landet."

"Du har ju både tweedkavaj och mockaskor i stan", konstaterade min vän. "Ja, just det", svarade jag och reste mig och gick bort till spisen för att se till köttgrytan. Det doftade underbart av kryddpeppar, lagerblad, timjan och rosmarin.

"Jag har ingen kostym", hojtade min vän från fåtöljen. "Och ska gå på bröllop". "Du får väl köpa en kostym, då", svarade jag, lite trött på ämnet. "Vet du vad en snygg kostym av bra kvalitet kostar?", frågade han. "Ja, det vet jag. Du kan ju kolla i second-handbutikerna " ibland hittar man nästan oanvända plagg".

"Nä, det känns inte rätt. Vad hade du gjort om du inte haft någon kostym och skulle gå på bröllop?"

"Jag hade köpt en mörkblå klubbkavaj " nu äter vi!"

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons