Annons
Nyheter

Klassiska namn på museerna

Ett nytt år och en ny museisäsong. Bland vårens stora utställningar finns kända konstnärspar på Nationalmuseum, möbelklassiker och några satsningar på yngre namn.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006
Sandra Faura är en ung spansk fotograf. I utställningen Colònies tèxtils på Arbetets museum visas hennes bilder från gamla textilfabriker.bild: Sandra Faura
Sandra Faura är en ung spansk fotograf. I utställningen Colònies tèxtils på Arbetets museum visas hennes bilder från gamla textilfabriker.bild: Sandra FauraFoto: 
Bergsvandrare, 1974. Dick Bengtsson är det stora enskilda namnet på Moderna museet i vår. bild: Moderna museet
Bergsvandrare, 1974. Dick Bengtsson är det stora enskilda namnet på Moderna museet i vår. bild: Moderna museetFoto: 

Designårets efterdyningar börjar tunnas ut och de kommande utställningar på konstmuseerna handlar på många håll om enskilda konstnärskap.

Arkitekturmuseet i Stockholm ägnar våren åt arkitektgiganten Bruno Mathsson och på Waldemarsudde i samma stad handlar det om glaskonstnären Bertil Vallien, med skulpturer från över 20 år och ett antal nya verk. Nationalmuseums stora satsning handlar om konstnärspar, bland annat Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. En av de största utställningarna någonsin om Dick Bengtsson öppnar i slutet av januari på Moderna museet i Stockholm. Det är målningar från framför allt 1960- och 70-tal, men också hans installation Möbelrälsen – ett 14 meter långt konstverk. Inför utställningen efterlyste museet okända konstverk av Dick Bengtsson och åtminstone två verk som aldrig tidigare visats kom in.

Annons

Dick Bengtsson beskrivs ofta som en nyckelkonstnär för efterföljande svenska konstnärer, till exempel Karin Mamma Andersson och Martin Wickström. Han dog 1989 och några år tidigare försvann många av hans målningar när hans hus brann ner. I Malmö visas en utställning från Finland med ett av landets mest kända namn – Helene Schjerfbeck. Den finlandssvenska konstnären slog igenom först i 75-årsåldern och på Malmö konstmuseum visas ett 40-tal verk från slutet av 1800-talet fram till 1940-talet. Där ingår också några av hennes många och omtyckta självporträtt.

Men utställningsvåren rymmer inte bara etablerade, välkända namn. Moderna museet satsar också på en ny tradition, en återkommande plattform för samtida, svensk konst. I Modernautställningen visas yngre konstnärer som Johan Thurfjell och Johanna Billing, men också veteranen Elis Eriksson.

Även Göteborgs konsthall satsar på nyare namn, i utställningen Deep search. (TT Spektra)

Elin Viksten

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons