Annons
Nyheter

Klassisk jazz med fransk touch

Regnet smattrar mot rutan. I andra änden av telefonen studsar mjuka toner i bakgrunden.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2011
Fransyska, Malmöbo och en av världens främsta kornettister. Kiki Desplat gästar årets jazzfestival i Smyge.
Fransyska, Malmöbo och en av världens främsta kornettister. Kiki Desplat gästar årets jazzfestival i Smyge.Foto: Lars Dareberg

– Det är min man Paul. Han övar med sin klarinett, förklarar Kiki Desplat, själv en världskänd kornettist som också sjunger, spelar piano och kan få liv i en tvättbräda.

Till helgen kommer det musikaliska paret till Smyge med kvintetten Swing Kings. Bandnamnet härstammar inte från musiken utan från en travhäst på Jägersro – när Kiki Desplat samlade ihop några av Malmös jazzmusiker för att spela vid ett derby hade en funktionär vid galoppbanan redan döpt orkestern.

Annons

Kiki Desplat har parisiska rötter, men under jazzfestivalen i Smyge kommer inspirationen främst från 20-talets Chicago och klarinettisten Jimme Noones småbandsinspelningar.

– Vi försöker närma oss den ursprungliga tonen. Varför 20-talsjazz? För att det är positiv musik med ett direkt budskap. Antingen är det en glad eller en ledsen låt, det är lätt att lyssna på.

Kiki Desplat bor i Malmö men spelar fortfarande i en fransk damorkester, Certains l'aiment chaud, som funnits sedan åttiotalet.

Hon säger att det inte går att höra någon större skillnad mellan fransk och svensk jazz för vanliga lyssnare. Det är större skillnader mellan enskilda musiker. Hon vill inte jämföra sin egen och sin mans spelstil, utan säger att de kompletterar varandra väl.

Hur kom det sig att du valde kornett?

– Jag började med piano, men gick sedan över till blåsinstrument och kornett. Det var när jag studerade arkitektur som jag upptäckte hur kul det var att spela med i studenternas vilda brassorkestrar. Vi improviserade hela tiden, säger Kiki Desplat.

Det återstår att se hur mycket improvisation det blir på lördag, när hon uppträder med Swing Kings klockan 19.30 i Garaget. Förutom Kiki Desplat består kvintetten av Paul Bocciolone Strandberg, Dennis Johnsson, Per Melin och Gisen Malmqvist.

Tove Sundén
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons