Annons
Nyheter

Kill your darlings, Carlsson

Nyårsfin i svart, figursydd kostym sjunger Magnus Carlsson om "När vi närmar oss jul", och lyckas på så sätt redan med kvällens första låt rama in hela problematiken i att förlägga en julkonsert till mellandagarna.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011
Foto: Tom Wall

Som om inte bandets uttråkade miner var tillräckligt talande. Mellandagarna är liksom varken julkänsla eller nyårspirr – mellandagarna är rea. Inget annat.

Men Magnus Carlsson gör förstås sitt yttersta för att vagga in publiken i falsk stämning. Och visst är det lätt att låta sig förledas. När det kommer till julmusik är han kanske Sveriges mest dedikerade artist, med tre julskivor inspelade och en turné som rullar på sitt fjärde år. Carlsson kan sin sak. Kanske lite för bra.

Annons

För när han mässar att konserten innehåller något för alla är det för en gångs skull inte en tom klyssja. På 90 minuter hinner Magnus Carlsson med allt från finstämda ballader som titellåten "Änglarnas tid", via Barbados-doftande juldiscon "Christmas With You" och jazziga nytolkningar av luggslitna klassiker som "Let It Snow", till stompiga duetter och pampiga psalmer, innan kvällen avrundas med motowniga "Christmas (Baby Please Come Home)." Det är inte utan att man sitter och blir lite schizofren i kyrkbänken.

Det delikata dilemmat är att han behärskar allt. Oavsett språk, oavsett genre, oavsett tempo. Magnus Carlsson är en så obestridligt skicklig sångare, och en så vansinnigt professionell artist, att ingen uppgift blir honom övermäktig. Allting låter bra. Men bara just bra.

Kvällens finaste stund är faktiskt låten "Arrival" från ABBA-plattan med samma namn. Efter 25 år som instrumentalt B-sidespår har den slutligen fått en text, vilket ABBA-fanatikern Carlsson självklart uppmärksammat. Det blir ett uppriktigt personligt ögonblick. Något som "Änglarnas tid" annars saknar.

Framför allt skulle turnén må bra av att kläs i en mer enhetlig konsertkostym, med framträdande röda trådar. Gärna jazz, gärna motown, gärna juldisco, gärna psalmer – men inte allt på en och samma gång. Om man ändå planerar att åka runt med en julkonsert år efter år, varför inte variera temat? Stora delar av publiken är ju trots allt trogna stammisar.

Det finns ett bevingat uttryck som alla kulturutövare får lära sig någon gång under sin karriär: Kill your darlings. Betrakta det som ett tips, Carlsson. Så kan "Änglarnas tid" anno 2012 bli en riktigt minnesvärd upplevelse. Årets upplaga är nämligen bara ännu en småtrevlig konsertkväll i mängden.

Louise Löfgren
Oscar Sundell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons