Annons
Nyheter

Keramik från var mans kök

Inte många kan, som Signe Persson-Melin, stiga in i snart sagt varje svenskt hem, peka på en nyttopryl och säga "den där har jag gjort." Det skulle vara Ingvar Kamprad, då. Fast han har ju inte designat prylarna själv.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2011
Tekannor är en av Signe Persson-Melins paradgrenar. Hon är själv den förste att beklaga om de blir så dyra att folk inte nänns använda dem. Foto: Claes Nyberg
Tekannor är en av Signe Persson-Melins paradgrenar. Hon är själv den förste att beklaga om de blir så dyra att folk inte nänns använda dem. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg
Leran är grunden för keramikern Signe Persson-Melin. Men en god formidé därifrån kan mycket väl "översättas" till andra material som glas. Foto: Claes Nyberg
Leran är grunden för keramikern Signe Persson-Melin. Men en god formidé därifrån kan mycket väl "översättas" till andra material som glas. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

"Är det inte Signe Persson-Melin som står där borta?" Jo, det var den numera Malmöbaserade keramikveteranen som dök upp på Johan Röing-vernissaget på Trelleborgs museum. Och det oförhappandes mötet ledde till att även Signe fick en inbjudan att ställa ut. Direkt från verkstaden.

Signes karriär sträcker sig ända tillbaks till 1950-talet. När hon åkte runt i pappas bil och visade sina föremål i porslinsbutiker.

Annons

– När jag kom hem hade jag fullt orderblock, ler hon. Och det har varit full fart sedan dess!

Signe Persson-Melin är keramikern och formgivaren som jobbat med Rörstrand, Höganäs, Gustavsberg och Kosta Boda med flera. Hennes signum är bruksföremål med nästan fräckt rena och enkla linjer, med lika delar sensualism och funktionalitet. Som tekannan "Kinesen", kryddburken "Curry", öl- och vinglasserien "Ruben" eller Rörstrands servisserier "Primeur" och "A la carte."

– Jag tror nog att jag kan gå in i nästan vilket hem som helst och peka och säga "den har jag gjort!" säger konstnären, inte utan stolthet.

Det gäller givetvis även Signes privata kök.

– Men min tekanna är förstås sekunda, påpekar hon. Du tror väl inte en keramiker tar av de fina verken till sig själv!

Många som äger någon av Signes verk är säkert inte medvetna om det. De förekommer dock rikligt på auktionssajter, och snappas upp snabbt på loppisar. Trots att formgivningen kan vara ganska anonym.

– Jag gör inte dagsländor, säger hon. Jag har alltid varit lite "klassisk" av mig, och det är jag än.

I Signes händer blir keramiken till designade objekt, konstföremål. Samtidigt som de är präglade av funktionaliteten. Men inte så pass starkt att hon tycker att hon behöver göra eftergifter åt den när hon formger.

– Funktionaliteten är bara en uppgift att lösa, säger Signe, som känner att hon gjorde sin "samhällstjänst" när hon på 80- och 90-talet var professor på Konstfack.

Lite synd tycker dock konstnären det är när hennes föremål "bara" blir konst. Då får ju hennes vackra och högst användbara tekannor stå orörda på hyllan och aldrig värma något te.

Annons

Utställningen på Trelleborgs museum, som kommer lagom till Signe Persson-Melins 86-årsdag, sker faktiskt parallellt med en utställning på Rörstrands i Lidköping. Den är dock retrospektiv, medan utställningen i Trelleborg visar keramik så färsk från ugnen att den knappt svalnat.

Med ålderns rätt har Signe numera skaffat sig en assistent, som hjälper till med drejningen.

– Jag orkar inte längre göra stora grejor, berättar hon. Istället försöker jag bygga dem av mindre bitar. Kommer man inte fram den ena vägen så prövar man den andra!

Nuförtiden jobbar Signe Persson-Melin i sin verkstad bara när hon känner för det. När hon är utvilad, och inte har andra plikter som pockar på.

– Jag kan inte låta bli. Det är lika roligt som det var från början. Och lika överraskande!

Fanny Johansson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons