Annons
Nyheter

Keps eller inte keps ?

Nyheter • Publicerad 1 mars 2007
Keps eller inte keps?
Keps eller inte keps?Foto: 

När är en man i hatt och kepsåldern?

På senare tid har jag drabbats av en stor längtan efter en keps. Det slog an på allvar när jag såg en bild på den store, numera pensionerade, spanske matadoren Rafael de Paula sittande på ett café i Sevilla iförd helskägg och en tuff keps. Senare samma dag bläddrade jag i en bok om Frankrike och plötsligt stirrade jag på en bild av Ernest Hemingway –€" också med skägg och stilig keps. Dessutom har Broder G alltid keps när vi är i Spanien och nu förstår jag att det inspirerat mig långsiktigt.

Annons

Men vad hindrar mig? Vanitas vanitatum, et omnia vanita –€" fåfängligheters fåfänglighet, allt är fåfänglighet. Jag tycker helt enkelt att jag ser för gubbig ut i keps. Pinsamt, men så är det.

Förra fredagen var jag i Barcelona och av en händelse stod vi plötsligt utanför Sombrería Obach, på Carrer del Call 2, i gamla stan; Barri Gòtic. Sombrería Obach är en hattaffär som funnit i eviga tider och den har gått i arv från generation till generation. Det sägs att Obach har världens största sortiment av baskrar, kepsar, panamahattar, borsalinos –€" ja allt.

Det är en märklig butik så tillvida att man inte ser en enda hatt inne i butiken men deras skyltfönster är jättelika och välfyllda. Vill man handla följer hatthandlaren med ut på trottoaren och så får man peka på vad man vill ha. Om man inte kan så god spanska att man kan förklara vad man söker. Engelska accepteras icke hos Obach. Därefter tas det mått på ens skalle och så försvinner handlaren in på lagret och hämtar ett urval som han menar ska passa.

Där, i skylten hos Obach, låg min keps. Svart och välformad, elegant men ändå tuff. Jag blev så tagen att vi var tvungna att gå till Café de Pie och ta ett glas medan jag funderade och argumenterade. Mitt ressällskap avfärdade mig med orden: "€Varför är du rädd för att se gammal ut, du är ju gammal..."€ Men man behöver ju inte göra sig äldre än man är, försökte jag. "€Äsch"€, svarade kvinnan, "€tror du verkligen att det sitter i kepsen?"€.

Nä, men unga killar kan stolt bära en keps, till och med bak och fram. Och distingerade äldre män bär också upp en keps men en väl bibehållen (nåja) 55-åring? Finns det en slags medelålder då en man inte bör bära keps?

Jag köpte kepsen. Den är makalöst fin. En Obach-keps. Nu ska jag bara våga använda den också...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons