Nyheter

Kent bjuder på större motstånd på nya skivan

Inte nog med att Kents nya skiva heter "Du och jag döden". Det hittills så hemliga skivomslaget är som hämtat ur "Det sjunde inseglet" och plattan är mörk som moll.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2005
Omslaget till Kents nya platta, en parafras på "Det sjunde inseglets" berömda schackscen. Eller? bild: Oskar Korsár/New
Omslaget till Kents nya platta, en parafras på "Det sjunde inseglets" berömda schackscen. Eller? bild: Oskar Korsár/NewFoto: 
Kent firar tio år som skivartister med en ny platta. Från vänster: Sami Sirviö, Jocke Berg, Harry Mänty, Markus Mustonen och Martin Sköld. bild: Henrik Montgomery/Pressens Bild
Kent firar tio år som skivartister med en ny platta. Från vänster: Sami Sirviö, Jocke Berg, Harry Mänty, Markus Mustonen och Martin Sköld. bild: Henrik Montgomery/Pressens BildFoto: 

– Den här skivan erbjuder ett lite större motstånd än "Vapen & ammunition" och då kanske den upplevs som lite svårare, säger Jocke Berg i Kent.

På tisdag ger Kent ut sin sjätte skiva, "Du och jag döden". Det är på dagen exakt tio år sedan debutplattan, "Kent", kom ut. Under decenniet som gått har Kent hela tiden blivit större, tills de med förra albumet "Vapen & ammunition" sålde en halv miljon skivor och blev Sveriges största band.

Kulmen kom med den "vita spelningen" på nationaldagen 2003, då Kent spelade för ett utsålt Stockholms stadion. Därefter tog de en lång paus innan de i januari 2004 köpte en replokal i södra Stockholm och började spela in den nya skivan. Som vanligt under stort hemlighetsmakeri. Det enda som har sipprat ut på förhand är att skivan skulle vara "sjukt deppig" och det har tolkats som att Kent ville ta ett steg tillbaka och bli mer otillgängliga. Och därmed mörkare, som för att stöta bort fansen som bara ville höra hitlåtar.

Men tror man så känner man inte Jocke Berg och hans fyra kompisar från Eskilstuna.

– Vi tänker inte på det sättet. Men så där håller ju folk på och debatterar hela tiden när det gäller oss, säger Jocke Berg med en suck.

– Man kan se det som att vi inte ville göra samma skiva två gånger på raken. Det hade varit enkelt att göra "Vapen & ammunition" en gång till och göra låtarna i samma form. Men det är ingenting man går igång på.

Många av de tidiga fans som hoppas på en återgång till de tidiga indieåren har heller ingenting att hämta.

– Det finns jättemånga som vill att vi ska låta som på första skiva och det kommer vi inte att göra, för vi kan inte vara de som vi var då, säger Jocke Berg.

– Vi kan inte hålla på och anpassa oss. Om folk drar, det kan vi inte råda för. Det går inte att styra över det, då kan man lika gärna spelar covers på Finlandsbåten, säger trummisen Markus Mustonen. "Du och jag döden" antyder att gruppen funderat mycket på döden och i skivans kanske pampigaste nummer "Mannen i den vita hatten (16 år senare)" återkommer textraden "Vi ska alla en gång dö".

Men Jocke Berg menar att "Du och jag döden" först och främst är en bra titel.

– När man ska döpa en skiva så letar man efter någonting som summerar en helhet och dessutom någonting som ska se jävligt snyggt ut på en stor vajande flagga på Roskildefestivalen, om du förstår. Man letar efter en titel.

Men skivomslaget, som hållits hemligt in i sista stund, ser ut att avhandla döden. Likt en parafras på den klassiska scenen i "Det sjunde inseglet" där riddaren Antonius Block spelar schack mot döden sitter en figur och spelar kort mot ett skelett som kan tolkas vara döden. Har Jocke Berg blivit Bergmanfixerad?

– Det är väl alla i Sverige på ett sätt. Men det är väl ingen där som är lik Antonius Block och döden ser inte riktigt ut så där i "Det sjunde inseglet".

– Ja, det är lite skönt. Det finns en Tim Burton-känsla över det som är väldigt härlig.

– Vi ska ha en fest med 350 av våra närmaste kompisar, säger Markus Mustonen.

– Det är ganska sjukt, faktiskt. Vi har spelat ihop ännu längre, sedan 1990, då bandet blev det som vi är i dag. Det är ganska lång tid, 15 år..., säger Jocke Berg och fortsätter:

– Det har gått fort, men ibland känns det som det gått 100 år sedan vi började.

– Jag tycker att det rent musikaliskt är roligare än vad det var då. För man har byggt sig en bas av koll och referenser som gör att det är enklare nu att ta en låt till det stadium där den börjar bli förståbar.

– Och man behöver inte ta hänsyn till allting annat som man behövde i början. Då måste man hanka sig fram på sidojobb och nu har man en inkomst från musiken som gör att man kan koncentrera sig på det här. Det blir svårare att hitta kickarna, men det är också det som gör det så kul. (TT Spektra)

Mikael Forsell

Fotnot. Kent gör en Nordenturné i maj och juni. De spelar i Malmö 20 maj.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.