Nyheter

Kejsarens nya skruv

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2005

I lördags invigdes Europas högsta boningshus, Turning Torso i Malmö. Det är märkligt med den här strävan uppåt, mot skyn, mot himlen. Som Timbuktu sjunger; "Alla vill till himlen men ingen vill ju dö".

Men man kan bo nästan högst upp i Turning Torso för några miljoner och en en månadshyra som motsvara en normal arbetares lön. Den billigaste lägenheten, ett enrums-kyffe på strax under 50 kvm går på runt 7 000 kronor i månaden. Och då bor man inte särskilt högt upp.

Jag tycker det är ett uttryck för hybris, alltså ett slags storhetsvansinne, att Turning Torso överhuvudtaget kom till. En gång fanns det ett stort varv i Malmö, jag minns det mycket väl ty jag bodde i staden på den tiden. När signalen gått på eftermiddagen strömmade tusentals varvsarbetare ut genom grindarna och det var en syn för gudarna eftersom de alla cyklade.

Sedermera behövde man en jättelik kran på varvet. Den syntes på långt håll och var en slags symbol för arbetarstaden Malmö. Men varvet försvann och så gjorde också kranen.

Nu försöker Malmö bli/vara något annat. På det gamla varvsområdet ligger högskolan, universitetet, om man vill vara fin. Det är bra. Tillskottet av alla unga människor har utan tvekan vitaliserat Malmö, inte minst inom de kulturella områdena.

Och bron till resten av världen är också bra även om jag saknar de gamla båtarna varje gång jag ska över. Då kände man verkligen att man for iväg till ett annat land när man satt i Absalons servering och åt en räkmacka. Då hade vi gott om tid. Nu är vi över på en kvart.

Kockumskranen försvann men bron finns och markerar en ny tid i Malmös historia. Och nu har vi också Turning Torso " varför har den, förresten ett engelskt namn? " som en ännu starkare symbol för det "nya" Malmö. Men vad betyder egentligen denna "skruv", detta babyloniska torn för rika som vill vara så nära himlen som möjligt? Är det verkligen ett bostadshus?

Nej, det är ett skrytbygge av sällan skådat slag som försöker ge sken av att Malmö är något annat än vad det är. Kejsarens nya skruv, kan man säga.

Äntligen måndag!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.