Annons
Nyheter

Kärt återseende för Svensson, Svensson

Gustav har fått sparken som postgubbe. Lena gör politisk karriär och barnen har flyttat hemifrån. Efter tio år är familjen Svensson tillbaka i tv-rutan.
Nyheter • Publicerad 5 september 2007
Gabriel Odenhammar, Allan Svensson, Suzanne Reuter och Claudia Galli spelar familjen Svensson. Embla Hjulström är bonusdottern Greta.bild: Fredrik Sandberg/Scanpix
Gabriel Odenhammar, Allan Svensson, Suzanne Reuter och Claudia Galli spelar familjen Svensson. Embla Hjulström är bonusdottern Greta.bild: Fredrik Sandberg/ScanpixFoto: 

Den populära tv-serien sändes senast 1996. Sedan har Svensson, Svensson både blivit pjäs och film. Efter ett långt uppehåll kommer situationskomedin tillbaka i Sveriges Television den 15 september.

– Det är fantastiskt roligt. Är det någon sitcom som ska göras en gång till, tio år senare, så är det ju definitivt den. Det har funnits mycket för författarna att spinna vidare på, säger Suzanne Reuter som spelar mamma Lena. Familjen Svensson har blivit tio år äldre. Posten i Vivalla har lagt ned och pappa Gustav är arbetslös brevbärare. Lena har slutat sitt jobb på banken och satsar på en politisk karriär i kommunfullmäktige.

Annons

Lina, som nu spelas av Claudia Galli, flyttar tillbaka till orten tillsammans med sin äldre man John och hans dotter Greta. Yngste sonen Max har vuxit upp och flyttat hemifrån. Till Gustavs stora sorg har han läst ekonomi på Handelshögskolan och börjat jobba på bank.

– När jag gjorde Max som barnskådespelare var han väldigt snabb i replikerna och ville sätta dit sin pappa mycket, säger Gabriel Odenhammar, och fortsätter:

– I dag är han 22 år och har inte alls samma behov av det längre. Det är inte intressant att försöka trycka ned, utan han vet var han står och försöker inte visa sig bättre. Max har fått träda tillbaka i handlingen och istället är det Greta som tagit rollen som uppstudsigt barn. Annars kretsar mycket kring Gustav. I första avsnittet konstaterar han för sin fru: "Vi är äldre nu. Men jag är konstigt nog samma".

– Han är en sådan loser men vet inte vet om det själv. Hade han vetat om det själv hade han varit en tragisk figur. Det är det som är så kul. Och han ger sig aldrig. Han tycker på fullt allvar att man ska stoppa e-mejlen, säger Allan Svensson om sin karaktär.

Hur har Gustav utvecklats under de här åren?

– Han utvecklats inte alls. Han tycker inte om att utvecklas. Han tycker förändring är negativt och utveckling är ett irriterande hinder för hans visioner. Han vill att allt ska vara som vanligt och fortsätter agera som att han jobbar på Posten.

Vad tror du förra omgångens succé berodde på?

– Det är roliga repliker och tacksamma manus. Figurerna är bra sammansatta och vi hade väldigt kul när vi gjorde det. Sedan är det ju så att vi passar väldigt bra för rollerna, och folk gillar att skratta åt en loser, säger Allan Svensson. (TT Spektra)

Emma Ågrahn

Andreas Rosander

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons