Annons
Nyheter

Känd jazzkritiker till Ystad

Ira Gitler, legendarisk jazzkritiker och musikhistoriker som vid 82 års ålder åker från New York till Ystad för att bevaka sin första svenska jazzfestival och dessutom fått en ny, helt egen punkt i programmet, en talk show på Ystads teater på söndag.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Foto: okänd

Hur fick du upp ögonen för Ystad Sweden Jazz Festival?

– Jag bläddrade i Jazz Hot, ett franskt jazzmagasin, och där såg jag en annons för festivalen. Och när jag såg att min gamla kompis Jan Lundgren var inblandad i festivalen, så blev jag genast nyfiken. När jag sen tittade jag på vilka artister som skulle komma, så blev jag verkligen intresserad. Så jag satte mig genast vid datorn och mejlade till Jan Lundgren.

Annons

Hur känner du Jan Lundgren?

– Jag skrev liner notes till en hans skivor för några år sedan, och då fick jag tillfälle att träffa honom. Sedan dess är vi vänner.

Vad gör festivalen så intressant?

– Bara att döma av namnen så verkar detta vara en riktig, genuin jazzfestival. På de flesta jazzfestivaler nu för tiden så får man en blandning av olika genrer, det är både jazz och pop, och soul allt möjligt. Men det här, tänkte jag, ser ju ut som en äkta jazzfestival. De är svårare att hitta. Du har Scott Hamilton, Herb Geller, Eric Alexander, Toots Thielemans, Arild Andersen, Richard Galliano. Två av italiens finaste pianister, Stefano Bollani och Enrico Pieranunzi, kommer. Och många, många fler. Alla dessa människor är briljanta musiker. Och du har massor av fina svenska jazzmusiker som kommer. Kvaliteten är helt enkelt ypperlig.

Tror du att en jazzfestival i en liten stad i södra sverige kan få betydelse internationellt?

– Absolut. Jag tror att alla riktiga jazzfans skulle flockas i Ystad bara de fick se vilken otrolig line-up festivalen har. Talangen som samlas där är enorm.

Fotnot: Ira Gitlers talk show, som utlovar både jazzhistoria, konsertminnen och anekdoter om personliga möten med jazzlegender, äger rum på Ystads teater klockan 12.30 på söndag.

Tove Sundén
Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons