Annons
Nyheter

Kalla kårar på Glimmingehus

Skräckhistorierna om Glimminghus är många. Som de svarta hundar som sägs stiga upp ur vallgravarna. Eller den jungfru som ska ha murats i en av väggarna. Perfekt plats för en filmfestival med skräcktema alltså. Och i helgen smäller det. "Kanske lockar vi fram några riktiga spöken", säger festivalchefen Lars Djurlin.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2008
En scen ur stumfilmen Häxan från 1922, som kommer att visas med livemusik i helgen. Bild: Tartan video
En scen ur stumfilmen Häxan från 1922, som kommer att visas med livemusik i helgen. Bild: Tartan videoFoto: 
En scen ur stumfilmen Häxan från 1922, som kommer att visas med livemusik i helgen. Bild: Tartan video
En scen ur stumfilmen Häxan från 1922, som kommer att visas med livemusik i helgen. Bild: Tartan videoFoto: 

På lördag och söndag är det dags för mörkrets makter att ta Glimmingehus i besittning. Eller, rättare sagt, det är dags för en två dagars filmfestival med skräcktema.

Det är Lundaföreningen Fantastisk Filmfestival, som tillsammans med Film i Skåne och Glimmingehus anordnar en festival för skräckfantaster. Under helgen kan de intresserade se allt från skräckfilm av Ingmar Bergman till animerade kusligheter av Tim Burton. Festivalens trumfkort är dock två stumfilmer, som båda kommer att serveras med nyskriven musik som framförs live under visningarna. Den första är Benjamin Christensens Häxanfrån 1922. Till visningen kommer brittiska bandet Bronnt Industries Kapital att spela sin nyskrivna filmmusik, som även finns med på den nyutgivna dvd-utgåvan av samma film. Den andra är F.W. Murnaus Faustfrån 1926, som Malmöbandet Cosmasia Kraft kommer att spela musik till.

Annons

Glimmingehus har en historia som gör den ypperligt lämpad för skräckfilmsfestival. I många år har skådespelaren Anders Granström läst spökhistorier här. Och Glimmingehus har också en uppsjö egna historier och myter, som samlades och skrevs ner av kyrkoherden Curt Wallin på 1930- och 40-talet. Bland annat finns det berättelser om svarta hundar som stryker omkring i vallgravarna. Det senaste vittnet var en borgvakt, som på 1920-talet ska ha sett dessa mörkrets hundar.

Det finns också historier om en borgfru, som inte kan få frid i sin grav. I stället springer hon omkring på borggården och för liv - i skepnad av en nackad höna.

En annan historia berättar att en jungfru ska ha blivit inmurad i en av väggarna.

- Alla dessa historier har gjort att Glimmingehus har kopplats väldigt starkt till spöken och skräck. Filmfestivalen är ett led i att försöka experimentera på det här temat, nå ut till nya besökare och hitta nya sätt att använda borgen på, säger Fredrik Käck, platschef på Glimmingehus.

Festivalchefen håller med om att platsen är synnerligen passande för skräckfilmsvisningar.

- Att kunna kombinera filmvisningarna med en så passande och stämningsfylld miljö, tror jag kommer göra att man sugs in i filmerna på ett starkare sätt, säger Lars Djurlin.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons