Annons
Nyheter

Julklappar på morgonen

På julaftonens morgon, innan det blir kväll och riktig klapputdelning, har familjen Eriksson haft som vana att dela ut en extra, tidig julklapp. Inget stort och märkvärdigt utan något mindre och läsbart i sängen – ofta en jultidning.
Nyheter • Publicerad 17 december 2008
Bengt Eriksson
Bengt ErikssonFoto: 

Och traditionen lever kvar fortfarande, så länge ungarna kommer hem - alltså hit - för att fira jul. Barnens morgonklappar har förstås växlat efter åldrar och därmed intressen.

Vår son brukade under flera år få en jultidning med den amerikanska Katten Gustaf (skapad av serietecknaren Jim Davies). Något mesig (i jämförelse med landsmannen Fritz) fast också trevligare och en ganska typisk katt: sover gärna och retas gärna också. Men kan Gustafs julalbum passa idag, för en 30 plus plusårig son?

Annons

När dottern var på väg mot tonåren brukade hon få något nummer av serietidningen om den norska metal- eller gothtjejen Nemi (av Lisa Bjerre). En svartklädd och tuff tjej (på ytan), ganska spröd och mjuk (inuti). Och så min hustru, inte lätt att välja julalbum åt henne. Några år försökte jag med August och Lotta (tecknad i tur och ordning av pappa Elov Persson, sonen Ingvar Persson och sondottern Bia Melin) eller Lilla Fridolf (av Rune Moberg och Torsten Bjarre). Det passade inget vidare. Så istället började jag köpa årets Köksalmanack - eller Husmoderns Köksalmanack, som den hette långt in på 70-talet. Även efter att namnet kortats ner i enlighet med tiden och samhället var det också på 80-talet obligatoriskt med en "husmoder" på omslaget.

Märklig kokbok med långa anor, den har kommit ut varje jul sen 1933. Numera är det mest maträtter på omslagen och inuti boken finns - minst - lika många kockar som kokerskor.

I Köksalmanack 2009 lagas det mat och tipsas på vin av bland andra Bo Hagström, Tomas Tengby och Jens Dolk. Men tysssssst, skvallra inte för min hustru. Det ska ju vara en hemlighet...

Själv då? Lucky Luke, den belgiske cowboyen (skapad av Morris och senare också René Goscinny) som både sjunger och kan skjuta snabbare än sin egen skugga. Han - samt Jolly Jumper (hans häst), Ratata (hunden) och Bröderna Dalton (skurkarna) - har varit mina seriefavoriter ända sen tidningen Lasso på 50-talet. Och varje jul har jag fått ett Lucky Luke-album som morgonklapp. Men nu är det slut, verkar inte komma fler nya album. Å, vilken abstinens! Min snälla hustru måste leta på antikvariat efter tidiga album som jag missat...

Årets julklapp: Bordsskulptur av Leif G.W. Persson, mitt emellan voodoodocka och seriefigur. Nog måste det vara unikt med en svensk liten (deckar)författarskulptur (21 cm hög, 7 cm bred och handmålad)?

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons