Annons
Nyheter

Julfest på hembygdsgården

Nyheter • Publicerad 11 december 2004
Foto: 

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut, jag drömde det var strejk på Pripps och alla ölen var slut. Eller var det kanske julmust? Eller bordsvatten, eller…? Något var det i alla fall. Och obehagligt var det. Fönsterrutorna är nyputsade, ljusastagen är tänd och jag kasar runt på parketten i den tjockare varianten av strumpor. Springer igång kaffekogaren och ringer upp Nils-Ude, som efter många signaler till sist svarar med ett vrål i luren.

"Vad händer?" undrar jag. Han lät mig förstå, med megafonvolym, att han just var inbegripen med att stå och stryka kläder i takt med U2:s nya album och var så inne i låten "The city of blinding lights" att när telefonen ringde så råkade han av misstag sätta strykjärnet till örat… Jag avslöjade mina planer på att baka lussebullar och att jag såg fram emot att prega ner russinen i degen. Han kontrade med att han varit och köpt färdig pipparkaksdeg. "Har du köpt kavel", undrade jag? "Nej, nej, jag gör som jag brukar: Jag ställer klockan på 04.00, ger mig ner i tvättstugan innan huset vaknat och kör degen i mangeln några varv."

Annons

Efter att ha småpratat lite om Claptons cd/dvd och filosoferat över om "Sessions for Robert J" är bra eller om det egentligen bara handlar om rumstempererad blues, och om huruvida han egentligen behöver införskaffa Neil Youngs "Greatest Hits" trots att Nils-Ude, redan har allt med Young, kom vi fram till att han - för att få lugn och ro i sin själ och på så vis även slippa att ligga sömnlös på nätterna - måste tjacka nya samlingen om han nu ska kunna hävda att han verkligen har allt.

"Jag var på en kalenderfest i hembygdsgården förra helgen, hos en gåsleveranarkist med tomtar på loftet – året runt, som ser ut som Lord Brett Sinclair. Jag träffade många roliga typer, bland annat en militär vegan som inte ens i sin vildaste fantasi kunde få för sig att stoppa en pepparkaksgris i sin mun och en som gick omkring och deppade över att han alltid var sist med att älska ett nytt band". "Kalenderfest?".

"Ja, du vet av det våldsammare slaget som orsakar vidöppna minnesluckor!". "Menar du julfest", undrade jag? "Visst. Där var ingen som gick omkring och torrade sig med alkoholfri glögg, det serverades flytande sömnmedel i flaskor som liknade hårschampo för barn. Hell, det fanns till och med en stor plansch på Owe Grahn, på väggen", fnissade han i luren.

"Men jag visste att det skulle bli så, så därför blandade jag ut en bringare vatten med Treo i som stod och väntade iskall hemma i mitt kylskåp. Jag somnade i en källarnedgång och har fått en grym hosta som min granne sa till mig att vara rädd om, jag hostar så pass hemskt att jag lika bra kunde börjat röka", tillade han. "Vi får sluta nu, jag måste gå och stoppa någonting i foderluckan. Är lite småsugen på kokt slanggurka men det lutar åt stekt ägg med Piffi. Vändstekt ska det vara, men bara på den ena sidan, man ska ju inte överdriva heller. I eftermiddag ska jag njuta av att ta mig an den nyutkomna dvd-boxen med "Magnum P.I", med 16 skönt explosiva avsnitt. Vi hörs innan jul. Ha det!", sa Nils-Ude. Klick.

Jag låg vattenkammad, tyst som en mus, nedbäddad med sänglampan tänd och händerna knäppta på täcket, och lyssnade på nyutgåvan av Prokofiev's "Peter And The Wolf" David Bowie som berättarröst, från den tiden då han var en "tunn vit duk". Asbra och en perfekt godnattssaga för vuxna.

Är det någon mer än jag som fortfarande inte lyckats lära sig texten till Eric Prydz "Call on me"?.

Veckans favoriter

U2: How to dismantle an atomic bomb (Island/Universal)

Chris Isaak: Christmas (Playground)

Anders F Rönnblom: F-Box (Hawk)

Annons

Sofia Härdig And The Needles: Ooo ooa ooa ooo (vinyl 7:a, med innepåse/Trewetha Records)

Lars Yngvesammanställer just nu listan över årets bästa plattor.

lars.yngve allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons