Annons
Nyheter

Julens alla härliga dofter

Nyheter • Publicerad 17 december 2007
Foto: 

Julen är för mig också en stor dofthelg. Det vimlar ju av sköna dofter som fyller våra hjärtan med glädje, stämning och lätthet.

Det är svårt att rangordna dofterna men saffran, kryddnejlikor i apelsiner, kanel och puttrande rödkål är mina största favoriter. Till min dotters och min lilla julfest kommer jag att baka några saffransbröd mycket för doften skull. Eftersom hon är ett slags vegetarian passar min hemlagade rödkål perfekt men då får det bli utan skinkspad som jag normalt brukar ha några droppar av i kålen. Och då kommer väldoften att ligga tung över min våning i timmar.

Annons

Kryddnejlikor i ett vackert mönster på en stor, fin apelsin har jag redan och jag möts av den väldoften varje kväll när jag kommer hem. Och så självklart hyacinterna som också har en mäktig och härlig väldoft. Julgran har jag inte haft på några år eftersom jag inte har någon riktigt bra plats men i år ska jag i alla fall köpa några rejäla granruskor eller kanske rent av en grantopp om det är möjligt. Inte i första hand för att hänga en massa ljus och kulor i utan för den underbara grandoften.

En annan doft som är mysig kommer från glöggen. Jag är inte särskilt förtjust i glögg men en stark och het glögg doftar jul och gifter sig perfekt med de andra dofterna. Självklart ska jag välkomna dottern med het glögg.

Kanel är en av mina favoritdofter överhuvudtaget. Jag kan inte just för ögonblicket komma på någon traditionell julmat där kanel ingår, jo förresten, visst ska det vara en kanelstång i julgröten - som jag inte heller är förtjust i och därför inte lagar. Fast nu när dottern kommer....

Annars hade jag tänkt att göra en maffig äpplekaka som sista dessert framåt midnatt och där ska det vara rejält med kanel. Jag brukar också köpa hel kanelstång som jag river på och låter ligga framme.

Ett problem med julens alla väldofter är att man helst vill ha dem något separerade från varandra för att det inte ska bli ett doftkaos. Men det är svårt. Hyacinterna måste ju stå på bordet och där finns också fruktfatet med kryddnejlikor. Och när jag bakar och koker rödkål så måste det ju ske i köket... Äsch, det får bli doftkaos.

Jag känner av julpressen. Särskilt när dottern säger att hon ser fram emot ett riktigt julmys med pappan. Julmys? Underbara dofter och levande ljus och gott att äta och dricka och så tindrar vi ikapp. Det måste väl vara julmys nog?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons