Annons
Nyheter

Julen så som Nisse Landgren vill ha den

För första gången i sin 30-åriga karriär ger trombonisten Nisse Landgren, Skillinge, ut en julskiva.
Nyheter • Publicerad 1 november 2006
Nisse Landgren och XL Big Band i Kristianstads konserthus. Bild: Per Rosenqvist
Nisse Landgren och XL Big Band i Kristianstads konserthus. Bild: Per RosenqvistFoto: 

– Ja, jag kände väl att det kunde vara dags, säger Nisse.

– Det kommer egentligen för mycket julskivor. Men jag ville försöka göra en skiva med den musik jag själv tycker om. Utan för mycket bjällror och tingel tangel. Musik man kan tänka till och bara vara till. En stilla jul där man kunde få tid att tänka efter lite grann. Det är för mig ungefär vad julen handlar om.

Annons

Du har beskrivit Christmas with my friends som "den julen jag drömde om som barn"?

– Ja, där allting var lugnt och stilla och man kunde ha tid till eftertanke, och en vilja att förstå vad julen egentligen handlar om. Det fanns inte speciellt mycket i vårt hem, men det fanns värme och kärlek från våra föräldrar.

Det finns en risk att julsånger lätt blir sliskiga och hysteriskt juliga. Hur undvek ni det?

– Medvetet har vi inte försökt undvika någonting. Jag kontaktade nära vänner som Victoria Tolstoy, Ulf Wakenius med flera, och när de ville vara med så visste jag också hur det skulle kunna låta. Och det visade sig att de sånger de flesta hade på sin önskelista fanns på min också.

Vilken är din egen julfavorit?

– Många. Men jag gillar exempelvis Det strålar en stjärna och Gläns över sjö och strand. Eller Det är en ros utsprungen, som jag länge tänkt att om man kunde spela den snyggt på trombon, så kunde man få till en bro mellan medeltida blåstradition och modern jazztradition.

Och i december blir det turné?

– Ja, både i Tyskland och Sverige. En "pilkastningsturné" med många spridda spelningar, mellan 28 november och 15 december. 1 december är vi i Kristianstad på teatern, 11 december på Palladium i Malmö.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons