Annons
Nyheter

Juläventyr i Köpenhamn

Nyheter • Publicerad 24 november 2006
Juläventyr i Köpenhamn
Juläventyr i KöpenhamnFoto: 

Nu gnuggar jag händerna av förtjusning. Och hoppar lite otåligt upp och ner. Jag kan faktiskt känna stråk av samma förväntan som jag kände första gången i mitt liv då far och mor tog mig med till Köpenhamn och julskyltningen på Ströget. Jag kan inte ha varit mer än fem-sex är men jag minns det mycket väl.

Det var på den tiden då man fick åka stor båt till Köpenhamn och vi satt i restaurtangen och far drack en öl och tog en snaps och blev fryntlig och mor drack likör till kaffet och blev lite fnittrig. Jag minns tyvärr inte vad vi åt, det var ju en hel del att ta in för en liten påg.

Annons

Och så köpte vi lakrits och hårt friterade fläskvålar och jag fick mitt livs första röda pølse och i affärernas skyltfönster på Ströget satt tomtar och troll och rörde på sig. Jag trodde nog inte att det var på riktigt men spännande var det.

På tal om tomtar och troll så läste jag om en skola i England där lärarna sagt ifrån att de inte vill hantera frågan om Jultomtens existens. Det är en fråga som föräldrarna bör ta ansvar för, menar lärarna. Fegisar! Jag vet sedan barnsben att tomten bor i Killeberg. Vi tror ju på så mycket annat mystiskt så varför inte tro på tomten?

I dag ska jag alltså åter till Köpenhamn med några trevliga människor. Det blir lite julklappsshopping och i kväll ska vi äta danskt julbord nere i Nyhavn. Därför har jag inte ätit något sedan i torsdags kväll. Denna gång ska inte julbordet överlista mig, denna gång är det jag som enbart ska smaka mig igenom delikatesserna, lugnt och värdigt.

På tal om Nyhavn så kan jag berätta att man har julmarknad i hamnen varje dag mellan 11-18 (fredagar och lördagar till 19.00) och där säljer man allt som hör julen till men särskilt riktigt bra konsthantverk.Där hoppas jag hitta en trevlig julklapp som jag funderar på...

Och så ska vi ligga över på hotell – vilket är nödvändigt efter ett danskt julbord. Taxi till hotellet och så pang i säng. På söndag blir det ännu mer julmarknad, på Tivoli förstås! Även där har jag mina hemliga julklappsmål. Tivoli har öppet från 11 till 22.00. Entreavgift 75 danska kronor.

Den första julgranen i Köpenhamn hade Martin Lehman 1810. Han tog med sig seden från tyska Holstein där han levt ett tag. Årets gran på Tivoli sägs vara enorm och så lär de ha en jättestor snöboll. Nä, nu måste jag rusa till tåget.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons