Annons
Nyheter

Jonas Hassen Khemiri tilldelas SR:s Romanpris 2007

Priset delas ut idag och prissumman är 30 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2007

Lyssnarjuryns motivering lyder:

"För att Jonas Hassen Khemiri i Montecore sätter sin prägel på varje ord i en inspirationstranspiration av kreativitet. Det är en vacker, vemodig men också härligt humoristisk bok, där Sverige visas upp i ett unikt ljus. Därför är det svårt att komma på någon som inte borde läsa Montecore".

Annons

Jonas Hassen Khemiri fascineras av litteratur med skönhetsfläckar, med stånkande berättarröster och kugghjul som gnisslar av grus i maskineriet. Montecore bygger på hans erfarenheter som son till en svensk mamma och tunisisk pappa och den nominerades till Augustpriset 2006. Hans första bok Ett öga rött, 2003, belönades med Borås Tidnings Debutantpris och översattes i flertalet språk samt dramatiserades på Angereds teater. I hård internationell konkurrens fick han också P O Enquists pris 2006 för Ett öga rött. 2006 satte Stockholms Stadsteater upp hans första pjäs "Invasion!".

Som vanligt är det en lyssnarjury som diskuterat och valt denna bok bland sex nominerade svenska romaner ur förra årets utgivning. Lyssnarjuryn 2007 bestod av: Lars Arell, Lena Sundbeck-Arnäs, Jon Jordås, Jenny Klippvik, Karin Zetterqvist Nelson, Ola Sjöswärd och Emelie Ånskog.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons