Annons
Nyheter

John Kempe är Skåres äldsta invånare

John Kempe är 99 år och Skåres äldsta invånare. Han har bidragit med ett recept på kryddsill till boken om sin hemort. Han har läst de flesta kapitel, trots starr på båda ögonen.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2011
Foto: Eva-Lisa Svensson
John Kempe tjänade 27 öre i timmen när han arbetade i Skåre hamn. Idag vilar han med blicken på havet och de förbipasserande.
John Kempe tjänade 27 öre i timmen när han arbetade i Skåre hamn. Idag vilar han med blicken på havet och de förbipasserande.Foto: Eva-Lisa Svensson
John Kempe framför sitt föräldrahem i Skåre. Träbänken framför hamnen är hans favoritplats i byn.
John Kempe framför sitt föräldrahem i Skåre. Träbänken framför hamnen är hans favoritplats i byn.Foto: Eva-Lisa Svensson

– Det är en lyckad bok. Den visar Skåres utveckling till ett någorlunda bra samhälle. Här finns tre eller fyra gamla Skårebor, sen är det nytt folk. De gamla Skåreborna har sålt sina hus, fått bra betalt och flyttat härifrån.

Han sitter på träbänken framför sitt föräldrahem, med grönskan bakom sig och havet framför sig. Här bor han idag och här växte han upp med åtta syskon i början på förra seklet. Mor var utbildad sömmerska och far arbetade som fiskare.

Annons

Vad betyder hemma för dig?

– Det betyder en fast plats i vardagen. Jag och alla mina syskon hade en fast punkt här i hemmet, så vi kunde komma när vi ville och bli väl mottagna.

John Kempes dotter bor i Malmö och hälsar på ett par gånger i veckan. Hon har två söner och de i sin tur har varsitt barn. John Kempe gick i faderns fotspår och började karriären med att ro snipan åt fiskarna, innan han själv fick jobba på havet.

– Jag slutade som fiskare när jag var tjugosju år. Sen kunde jag inte mer, det gick inte att leva på. Här fanns fisk så in i vassen, men man kunde inte sälja, säger han.

Nu sitter John Kempe gärna ett par timmar om dagen på bänken vid vattnet, hans favoritplats i byn. Här ser han Skåre hamn, som han har varit med att bygga upp för 27 öre i timmen.

– Sen började jag på Aktiebolaget Konstharts i Trelleborg och fick bra betalt. En krona och tre öre i timmen. Vi handpressade bakelit och händerna tog mycket stryk. Det var hårt arbete, men jag trivdes och stannade i trettio år.

Folk brukar säga att det var bättre förr. Stämmer det tycker du?

– Absolut inte. Skåre var ett dött samhälle, säger John Kempe.

Vad tänker du när du ser ut över hamnen?

– Det beror på vad det är för väderlek. Nu tycker jag att det är för fint väder. Vi behöver lite luft och rörelse i havet så att det blir syresatt. Annars blir det inte fisk.

Här nedan finns hans recept på inlagd sill. Hemligheten, enligt John Kempe, är att krydda med ingefära.

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons