Nyheter

Jeriko lockar tillbaka publiken

Världsnamn som Jazzgitarristen Allan Holdsworth och nya stjärnor som Sara Tavares toppar vårsäsongen på Jeriko i Malmö. En spännande säsong som man hoppas ska vända vikande publiksiffror.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2007
Det hetaste romska balkanbandet kommer från Belgrads förorter: Kal.
Det hetaste romska balkanbandet kommer från Belgrads förorter: Kal.Foto: 
Den palestinska brödratrion Trio Joubran tar lutan oud in i 2000-talet.
Den palestinska brödratrion Trio Joubran tar lutan oud in i 2000-talet.Foto:  
Nya portugisiska stjärnskottet Sara Tavares röst har beskrivits som ljudet av solljus.
Nya portugisiska stjärnskottet Sara Tavares röst har beskrivits som ljudet av solljus.Foto: 
Inflytelserike gitarristen Allan Holdsworth har förändrat sättet att spela jazz.
Inflytelserike gitarristen Allan Holdsworth har förändrat sättet att spela jazz.Foto: 

Musikhuset Jeriko på Spångatan i Malmö har under sina fem år etablerat sig som Sydsveriges självklara scen för världsmusik och jazz. De föreningar som samsas i huset – Mix Musik, Jazz iMalmö, Teater Foratt med flera – har byggt en hygglig publikbas som inte sällan resulterat i konserter som sålts ut långt i förväg. Men i fjor började publiksiffrorna vika neråt.

– Det finns säkert en rad förklaringar, funderar Caroline Ulvsand från Mix Musik.

– De viktigaste tror jag är att vi i fjor slutade skicka ut program till stampubliken, det blev för dyrt. Och att det blivit större konkurrens om medieutrymmet. Vår klippbok har blivit tunnare, trots att vi nog tycker att vårt program varit starkt. I vår lockar Mix med bland annat dansk klezmer med rockattityd (Klezmofobia 17 februari), palestinsk lutmusik (Trio Joubran 16 mars), modern romsk storstadsmusik (Kal 27 april), svensk folkmusik korsad med Baluchisk (Padik 13 april) samt en ny upplaga av världsmusikfestivalen World Mix (10-29 april).

– Mest speciellt, om jag bara ska välja en konsert, tror jag det blir med Sara Tavares från Lissabon, berättar Caroline Ulvsand.

– Hon har rötterna i Kap Verde och en ljus, klingande röst med mycket värme som går rakt in i hjärtat. Jazz i Malmö har lyckats boka världsnamn som trumpetaren Dave Douglas (30 april) och gitarristen Allan Holdsworth (10 maj).

– Det är ju jazzens år och det måste vi markera, tycker Thomas Olsson, bokare på Jazz i Malmö.

– Vi hade goda siffror i fjor när vi tog hit stora namn som exempelvis Bill Frisell. Inspirerade av det fortsätter vi med fler stora namn, fortsätter Thomas. Som dock även bokat lokala namn som Double Standards (6 februari), regionala som Emil de Waal (10 april) och nationella stoltheter som Paavo med årets Jazz i Sverige-artist Nils Berg på saxofon.

Bland nyheterna på Jeriko märks ungdomligt inriktade jazzserien Spisa, samt en kulturpolitisk seminarieserie kallad Spik. Unga hiphop-satsningen Ord upp! fortsätter presentera talangfulla ungdomar under tre kvällar (31/1, 7/3, 4/4). Samtidigt jobbar man i källaren med att spela in en platta med rappande tjejer.

– Ord Upp! volym 1 från i fjor blev väldigt mansdominerad, berättar Gonza Blatteskånska.

Gensvaret blev starkt. 24 unga talanger ska skivdebutera i augusti. Man hoppas också spela live på Malmöfestivalen.

– Jämfört med killarna har tjejerna mer sång, R'n'B och soul. De är också med och körar på varandras låtar. Det har blivit mycket mer samspelt, säger Gonza.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.