Annons
Nyheter

Jens Lekman har störst vinstchans till P3 Guld

Nykomlingar som Jens Lekman, Eric Prydz och Anna Ternheim finns bland årets nomineringar till P3 Guld. Däremot valde juryn bort Gyllene Tider.
Nyheter • Publicerad 11 december 2004
Jens Lekman har störst vinstchans när P3 Guld-galan äger rum den 22 januari i Göteborg nästa år. Han är nominerad i tre klasser. arkivbild: Pressens Bild
Jens Lekman har störst vinstchans när P3 Guld-galan äger rum den 22 januari i Göteborg nästa år. Han är nominerad i tre klasser. arkivbild: Pressens BildFoto: 

492252 såg Gyllene Tider på deras succéartade turné i sommar, som bland annat innehöll ett utsålt Nya Ullevi i Göteborg. Men det räcker inte för att bli nominerad till P3:s prestigefyllda livepris Guldmicken.

Per Gessle och de övriga saknas helt i nomineringslistan till P3 Guld. Jens Lekman har fått tre nomineringar. Tolv artister och grupper har fått två nomineringar, bland annat Anna Ternheim, Marit Bergman, Stina Nordenstam, Ayesha, Lena Philipsson, Eric Prydz och Teddybears STHLM.

Annons

In Flames, Infinite Mass, Marit Bergman, Svenska Akademien och Soundtrack of Our Lives tävlar om Guldmicken.

I år fick vem som helst komma med förslag till juryn för Guldmicken, som sedan bestämde vilka som skulle nomineras. P3 valde bort Gyllene Tider, och även The Hives, av många hyllat som ett av världens bästa liveband.

– Priset har ett värde för det visar upp bredden i musik-Sverige. Det finns mycket bra levande musik och Gyllene Tider är ett exempel, men det är ett band som vi faktiskt inte vet om de har något mer planerat, säger P3:s musikchef Pia Kalischer och fortsätter:

– För många som såg dem i somras var det säkert en jätteupplevelse, de skulle ha röstat lite oftare bara.

Gyllene Tider vann Guldmicken för Återtågetturnén i mitten av 90-talet, när de nu fick en ännu större succé räckte de däremot inte till.

– Vilka som nomineras till såna där priser brukar ju inte hänga ihop med vilka som drar mycket folk eller säljer mycket skivor. Se bara på Grammis och Magnus Uggla. Det är inte så mycket att göra åt, säger Anders Herrlin i Gyllene Tider.

P3 Guld-galan, som hålls den 22 januari på Rondo i Göteborg, sänds i år inte bara i radio, utan även på SVT. Ledare för galan är Petra Markgren Wangler, känd från "Musikbyrån" i SVT. Under kvällen kommer bland andra Moneybrother, Marit Bergman, The Ark, Promoe, Embee & José González och Pauline att framträda. (TT Spektra)

Mikael ForsellDaniel Åberg

Nominerade till P3 Guld

Årets kvinnliga artist:Anna Ternheim, Marit Bergman, Stina Nordenstam, Ayesha, Lena Philipsson

Annons

Årets manliga artist:Jens Lekman, Lars Winnerbäck, Promoe, Christian Walz, Alf

Årets grupp:Soundtrack of Our Lives, Hives, Silverbullit, Sahara Hotnights, Teddybears STHLM

Årets nykomling:Anna Ternheim, Fibes, Oh Fibes!, Raymond & Maria, Jens Lekman, Tough Alliance

Årets låt:"Ingen vill veta var du köpt din tröja" - Raymond & Maria, "Mr Cool" - Snook, "Call on me" - Eric Prydz, "Hey boy" - Teddybears STHLM, "Det gör ont" - Lena Philipsson

Guldmicken (årets liveartist):In Flames, Infinite Mass, Marit Bergman, Svenska Akademien, Soundtrack of Our Lives

Årets dans:Hird, Stonebridge, Cari Lekebusch, Andreas Tilliander, Eric Prydz.

Årets Hiphop/soul:Natalie Gardiner, Promoe, Ayesha, Embee, Ison & Fille

Årets rock/metal:In Flames, Nasum, Haunted, The Hives, Cult of Luna

Årets pop:Stina Nordenstam, Hans Appelqvist, Testbild!, Jens Lekman, Mattias Alkberg BD

Fotnot. I de sex första klasserna röstar P3:s lyssnare fram vinnarna genom att rösta på SR:s hemsida. De övriga fyra klasserna är genreklasser där specialjurygrupper väljer ut vinnarna. (TT Spektra)

radio
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons