Annons
Nyheter

Jan Troell – med Sverige i fokus

Exakt 20 år har gått sedan Sagolandet, Jan Troells dokumentär om delar av den svenska folksjälen och ett Sverige som vid filmens tillkomst var på väg att raderas ut, hade premiär på biograferna. Nu ges den ut på dvd.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

Träd som fälls. Ett överkört djur på landsvägen. Bilbingo. Gamla hus på landsorten rivs och nya byggs upp i städerna. En varg på rymmen. Filmen rymmer många bottnar och blir en poetisk mosaik av Sverige, sett ur Jan Troells kameralins.

Den tre timmar långa samhällskritiska dokumentären har ibland kallats för ett epos om Sverige, vilket är felaktigt; Filmen är rätt och slätt en dokumentär, och i förlängningen regissörens egna speglingar av ett samhälle som står på tröskeln till nya tider.

Annons

Intervjuer med tidigare socialdemokratiska statsministrarna Tage Erlander och Ingvar Carlsson mixas med samtal med trelleborgaren Harald Lundström, som med okuvlig kraft gick i närkamp med björnlokan, utrustad med ett dödligt gift.

Även en del andra invånare på Söderslätt medverkar och Trelleborg får här i mångt och mycket bli en sinnebild av ett land som oåterkalleligen glider in i en ny fas.

Amerikanske psykoanalytiken Rollo May kommer med sina sanningar om ''sagolandet" Sverige. Ibland är hans analyser och funderingar kring Sverige svävande och tröttsamt allmängiltiga, och ibland briljanta.

Fortfarande, trots att det har förflutit över två decennier sedan filmen gjordes, har den en brännande aktualitet. Det är en film som kan göra en arg, förbannad eller lycklig. Men ingen lär bli likgiltig inför den.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons