Annons
Nyheter

Jan Troell i fokus

Filmaren Jan Troell är ingen glamourregissör, inget premiärlejon och alls inte någon Hollywoodtyp även om han faktiskt gjort några filmer där. Han är en jordnära, lågmäld och eftertänksam person, inte helt lätt att intervjua.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2008
Thomas Danielsson har i Troells Trollspegel gjort den första dokumentären om filmaren Jan Troell. Bild: ScanpixFoto: 

Hans integritet är stor och man kan lätt förledas att tro att han är en tråkmåns och sur människa. Så är det inte alls.

Han är nästan alltid närvarande vid Lilla filmfestivalen i Båstad och självklart även så i år. Han är alltid vänlig men inte särskilt pigg på att stå och snacka skit - frågar man något så försöker han svara men det är tydligt att han inte är helt bekväm med en påflugen journalist som kräver snabba och inspirerade svar på minuten mellan två filmer.

Annons

Det är dock en annorlunda person som vi möter i Thomas Danielssons dokumentär om Jan Troell, den första och hittills enda som har gjorts. Thomas Danielsson berättar att det tog tid innan Jan Troell vande sig vid att stå framför kameran istället för bakom.

- Det började med att jag gjorde två filmer om hans dotter Johanna och då tillbringade jag mycket tid hemma hos familjen Troell. Där smög en man omkring och gjorde inte särskilt mycket väsen av sig, det var förstås Jan Troell. Jag fick också ta del av Jans stora arkiv och med tiden kom vi varandra allt närmare och så växte tanken på att göra en dokumentär om honom, säger Thomas Danielsson.

När väl isen var bruten öppnade Jan Troell upp och dokumentären ger en nära och naken bild av filmskaparen. Han bjuder på lakonisk humor, levererar snabba, kvicka kommentarer och visar sig vara temperamentsfull och engagerad. Han relaterar mycket till sin barndom och är övertygad om att händelser från den tiden fortfarande påverkar honom.

Hans vagga stod i Limhamn 1931, han är alltså 77 år idag, och fadern var tandläkare. förvisso bodde familjen i ett eget hus men fadern, som Troell själv uttrycker det, hade svårt för att ta betalt och behandlade många fattiga utan ersättning, och brottades hela livet med en bräcklig ekonomi.

En viktig milstolpe i den unge Jan Troells liv är när han och hans moder evakuerades från Malmö till Småland under andra världskriget. Fadern var kvar i Limhamn och hade det svårt.

När så familjen återförenades hemma i huset bubblade Jan Troell av glädje och ville sprudlande berätta om allt fantastiskt som hänt i Småland. Då märkte han att fadern blev avig och avvisande och då stannade den unge pojkens berättelse av.

- Det var första gången jag censurerade min glädje för att inte såra far, berättar Jan Troell i filmen.

År 1966 debuterade Jan Troell med den omfattande filmen Här har du dit livoch därmed var han etablerad som en av Sveriges ledande filmare. Därefter följde bland andra de välkända filmerna Utvandrarna(1971) ochNybyggarna(1972),Ingenjör Andrées luftfärd(1982) och 1991 gjorde han den kontroversiella filmen Il Capitanosom skildrade morden i Åmsele 1988. För första gången möttes Jan Troell av motstånd och blev starkt ifrågasatt och kritiserad men han framhärdade och gjorde filmen

Dessa två ungdomar reste runt i olika stulna bilar och hade hela tiden med sig kaniner i baksätet. Det var det som fick honom att börja fundera över vilka mekanismer som ligger bakom en så svår handling som att trycka av ett hagelgevär riktat mot andra människor.

Thomas Danielsson dokumentär är välvillig och ömsint och generös mot huvudpersonen. Och han låter Jan Troell vara i fokus hela tiden. Efter visningen av filmen fick jag frågan om det var en bra dokumentär. Jag kunde inte svara på det, jag var så uppfylld av innehållet, av huvudpersonen Jan Troell att jag helt glömde bort formen. Det är, i och för sig, ett väldigt bra betyg på en dokumentär.

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Robert Dahlström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons