Annons
Nyheter

Jan Troell gör ny långfilm

Smygeregissören Jan Troell filmar igen. Om planerna går i lås börjar han spela in en ny långfilm i början av nästa år, i Ystad och Litauen.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2006
Agneta Ulfsäter-Troell och Jan Troell har tillsammans med Niklas Rådström skrivit manuset till nya filmen Marias Larssons eviga ögonblick. Bild: Jan- Olle Persson
Agneta Ulfsäter-Troell och Jan Troell har tillsammans med Niklas Rådström skrivit manuset till nya filmen Marias Larssons eviga ögonblick. Bild: Jan- Olle PerssonFoto: 

Inte förrän i augusti kommer alla pusselbitarna kring den nya filmen, med arbetsnamnet Maria Larssons eviga ögonblick, att vara helt på plats. Men den normalt mycket försiktige regissören vågar ändå säga att filmen nu ser ut att bli av.

Huvudproducent blir det danska filmbolaget Final Cut, med bland annat Sveriges Television och Film i Skåne som medfinansiärer.

Annons

– Visst ska det bli kul att få göra spelfilm igen, säger Jan Troell. Vi har hållit på med förberedelserna i två år, och materialet som filmen bygger på, egentligen avsett för en bok, har min fru Agneta samlat i tio år.

Maria Larssons eviga ögonblick blir Jan Troells första spelfilm sedan Så vit som en snö 2001. Titelns Maria är makan Agneta Ulfsäter-Troells farfars syster, och manuset, som makarna Troell skrivit tillsammans med författaren Niklas Rådström, bygger på berättelser uppsamlade från släkten.

Maria Larsson var fattig sjubarnsmor i det tidiga 1900-talets Göteborg. Men hennes liv förändrades när hon vann en kamera i en tävling.

Jan Troell gillade historien så pass mycket att han ville göra en film av den.

– Inte minst för tidsepokens skull, berättar han. Det är en omvälvande tid inte minst arbetarhistoriskt: storstrejken 1909, Amaltheahistorien i Malmö och första världskriget.

– Det är en tid som unga i dag nog inte vet mycket om fast den ligger så nära. Hur fattigt det faktiskt var. Att barnen inte kunde gå ut på vintern för att de inte hade några skor.

– Sedan är det detta med kameran och fotograferingen som kommer in, där den har betydelse för människor, fortsätter Troell. Det förändrar kanske inte så mycket ekonomiskt i första hand, men psykiskt. Det handlar om skapande och skaparglädje.

Manuset följer ganska troget den sanna historien, men handlingen har förflyttats till Malmö

– Det spelar mindre roll var filmen utspelar sig. Jag är mer hemma i Malmö och kan dialekten, förklarar Jan Troell.

Rollistan är inte klar, men Amanda Ooms som gjorde huvudrollen i Så vit som en snö är tillfrågad. Och för titelrollen har paret Troell tänkt sig Maria Heiskanen som gjorde den kvinnliga huvudrollen i El Capitano, och även en stor roll i Aki Kaurismäkis Ljus i skymningen.

Annons

Interiörer planerar man att filma på Ystads regemente, exteriörerna i Vilnius.

– Vi behöver gamla arbetarbostäder och innergårdar, och i Malmö ser husen inte längre likadana ut, förklarar Jan Troell. Men i Litauen hittade vi sådana miljöer. Hoppas bara att det finns kvar när vi ska börja filma!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Jan Troell, filmografi:

Närvarande (2003)

Så vit som en snö (2001)

092,8 MHz – drömmar i söder (2000)

En frusen dröm (1997),

Annons

Hamsun (1996)

Il Capitano (1991)

Sagolandet (1988)

Ingenjör Andrées luftfärd (1982)

Orkanen (1979)

Bang! (1977)

Pionjärerna (1974)

Nybyggarna (1972)

Utvandrarna (1971)

Ole dole doff (1968)

Annons

Här har du ditt liv (1966)

Fotnot: Till filmen söker man en ung flicka som kan föreställa 14 till 22 år, teatervana inget krav. Anmälan till anja@filmoteater.nu

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons