Annons
Nyheter

Jämnt när ung kultur gjorde upp

Tio konstnärer, en poet, en dansgrupp och sju band kämpade under lördagen för att gå vidare i UKM. Kulturfestens glansdagar verkar dock vara över. Det var aldrig mer än halvfullt i Parkens rotunda under dagen.
Nyheter • Publicerad 11 april 2011
Läskigt och gulligt på samma gång är vad Liam Åkesson Rayner eftersträvar med sina små dockor. Ambitionen gick hem hos urvalsgruppen som skickade honom vidare.
Läskigt och gulligt på samma gång är vad Liam Åkesson Rayner eftersträvar med sina små dockor. Ambitionen gick hem hos urvalsgruppen som skickade honom vidare.Foto: Claes Nyberg
Foto: 
Enda hiphopbidraget detta år stod D-Nice för. Bandet, Dennis Alic och Pinter, gjorde vad de kunde för att få igång publiken. När de lyckats till hälften lade de resten av energin på sin scenshow istället.
Enda hiphopbidraget detta år stod D-Nice för. Bandet, Dennis Alic och Pinter, gjorde vad de kunde för att få igång publiken. När de lyckats till hälften lade de resten av energin på sin scenshow istället.Foto: Claes Nyberg
Lisa Lundvist medverkade i UKM för tredje gången men första gången på scen. Något hon inte riktigt gillade: ”Det var väldigt obehagligt att tala inför folk.” sa hon efteråt och berättade att hennes främsta inspirationskälla är det melankoliska bandet Bright eyes.
Lisa Lundvist medverkade i UKM för tredje gången men första gången på scen. Något hon inte riktigt gillade: ”Det var väldigt obehagligt att tala inför folk.” sa hon efteråt och berättade att hennes främsta inspirationskälla är det melankoliska bandet Bright eyes.Foto: Claes Nyberg
Kanske dagens mest känslomässiga och intensiva bidrag stod Phylatterion för. Alex Dyberg sjöng om kriget i Libyen, bredvid spelade Patrik Granlund. Vissa skulle nog se en spräckt gitarrsträng som ett givet inslag i en rockshow. Men Phylatterion valde att stränga om för att sedan återvända till scenen.
Kanske dagens mest känslomässiga och intensiva bidrag stod Phylatterion för. Alex Dyberg sjöng om kriget i Libyen, bredvid spelade Patrik Granlund. Vissa skulle nog se en spräckt gitarrsträng som ett givet inslag i en rockshow. Men Phylatterion valde att stränga om för att sedan återvända till scenen.Foto: Claes Nyberg
Ted Sandberg, Jonathan Sjöberg och Fredrik Andersson, som alla spelar i Alley girl, bjöd på energisk rock. De sjöng om småstadsångest och längtan efter ett nytt liv.
Ted Sandberg, Jonathan Sjöberg och Fredrik Andersson, som alla spelar i Alley girl, bjöd på energisk rock. De sjöng om småstadsångest och längtan efter ett nytt liv.Foto: Claes Nyberg
Tasty Lilac var ett av bidragen som gick vidare. De spelade lågmäld pop med fokus på fina melodier och bra sång av Tove Ask. Jakob Nordberg medverkade också medan tredje bandmedlemmen hade andra planer.
Tasty Lilac var ett av bidragen som gick vidare. De spelade lågmäld pop med fokus på fina melodier och bra sång av Tove Ask. Jakob Nordberg medverkade också medan tredje bandmedlemmen hade andra planer.Foto: Claes Nyberg

Nerverna ställer inte till det för UKM-deltagarna. Årets festival har tagits över av veteraner. Många har varit med flera år i rad. Det gör att alla håller en hög nivå och urvalsgruppen får ett svårt jobb.

– Det är verkligen hög kvalitet över lag, säger Lasse Svensson.

Annons

Som vanligt var hårdrocken den dominerande genren på scenen. Men det fanns även plats för hip hop, lågmäld pop och funk. Nytt för i år var estradpoesi: Lisa Lundqvist läste upp två dikter. En dansgrupp, Josefin & Melissa, medverkade också.

Konferencier var Erik Börén och lyckades hålla uppe tempot bra med snabba skämt och roliga frågor till de tävlande.

Det dystra i sammanhanget var att besökarna lyste med sin frånvaro. Rotundan var knappt halvfull under dagen. Hip hopgruppen D-Nice & David Martin, försökte ihärdigt få igång publiken för att skapa lite feststämning, men lyckades inte riktigt.

Till sist gick två scenakter och två konstakter vidare och fick ta emot blommor på scenen. Regionsfestivalen är i år inställd och Skånebidragen kommer istället tas ut på ett möte i maj. I juni hålls finalen i Sundsvall.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons