Annons
Nyheter

Jakten på det perfekta kaklet

Nyheter • Publicerad 2 december 2004
Foto: 
1
1Foto: 
4
4Foto: 
3
3Foto: 

Makarna Eriksson hade äntligen kommit sej för att renovera och kakla om toalett- och duschrummet. Samtidigt tänkte vi passa på att lägga klinkers i hallen. Det blev starten på en äventyrsresa in i kakel- och klinkervärlden… (Om du, som jag, inte visste det: kakel på väggarna och klinkers på golven.)

Ta fram Gula sidorna över Malmö med omnejd och slå upp kakelförsäljare: stora kakelvaruhus, byggmarknader med kakelavdelning och mindre kakelaffärer. De är många, som synes. Nämn en affär för kakel och klinkers och vi har varit där. Nämn en annan och vi har varit där också. Räkna upp alla och vi har – nästan – besökt allihop.

Annons

Många utställningar med kakel och klinkers har vi sett och många mil har vi åkt till och mellan Sjöbo, Veberöd, Malmö, Lund och Eslöv också. Flera gånger och fram och tillbaks. Ett tag tänkte vi styra bilen mot kakelns hemland, alltså Portugal, men det fick väl ändå vara måtta.

Kakel och klinkers visade sej vara en stor industri eller om det ska kallas hantverk. Antagligen är det en kombination av bådadera. Många tillverkare och många försäljare, mycket kakel och mycket klinkers att titta på och välja mellan.

Måste finnas en oanad mängd människor som sitter och funderar över nya storlekar, färger, eventuella motiv, material (olika tjocklekar och andra kvalitetsskillnader) och brännmetoder. Med fingret i luften känner de av hur kakel och klinkers ska se ut just nu, i år och närmast följande år. Även kakel- och klinkersbranschen är trendkänslig.

Vi hade tidigare vita kakelplattor i storlek 15 gånger 15 centimeter i toalett- och duschrummet. Det är ute. Visserligen existerar storleken – för den som inte hänger med i utvecklingen utan vill ha det som det har varit – men annars ska kakel numera antingen vara större eller mindre än 15x15. Några möjliga – eller omöjliga – format: 20x20, 30x30, 33x33, 30x60, 25x33,3, 45x45, 16,3x33, 10x10, 9,6x9,6 och 19,6x19,6 (lägg märke till den första och sista storleken, återkommer strax). Dessutom finns det bårder och mosaikplattor i storlekar som 12,5x30 och 8x25, 8x8 och 4x4. Pust, om man säger. Och så färger: från vitt till svart och allt däremellan. Och jag menar ALLT! Också här alla (o)möjliga nyanser, ibland skiftande i en och samma platta, av grönt, blått, brunt, rosa eller beige, varför inte marmorerat eller helst antikverat.

Det sistnämnda är mest trendigt. Man ska känna sej som Cleopatra, Venus de Milo eller Odysseus när man stiger ur badet eller duschen. Det är anno antiken som gäller. Sätt också dit ett par extra dekorplattor med bild på någon antik gudinna för att poängtera tidsstämningen.

Inte lätt att välja. Fast man kan göra det lättare för sej. Antingen tittar man på kakel och klinkers separat och parar ihop efter egen smak. Det är det svåra sättet. Enklare är att titta på de uppbyggda miljöerna som finns i butikerna och köpa ett redan kaklat – valt och matchat – toalett- och duschrum.

Om man är karl har man också rätt att vara ointresserad. Som paret på ett av de stora kakelvaruhusen i Malmö. Hon med notisblock, frågande och noterande. Medan han gick efter och led. Så fort hon antecknat något i blocket sa han: "Jamen då tar vi det och det och det. Kan vi åka hem!" Tillbaks till storlekar och format. Du minns: 20x20 kontra 19,6x19,6. Passar ju inte ihop! Vilket oskick! När man – som vi – då tänkt att ha klinkers i två olika, matchande färger och valt ut den ena färgen (mörkare blå) och är på jakt efter den andra (ljusare blå) och tror sej ha hittat en färg med exakt rätt nyans… Då är den matchande kakelplattan något mindre, för att man inte ska kunna para ihop två olika fabrikat. Oförskämt! Ska inte uppmuntras.

När vi sen i ett sånt där uppbyggt, kaklat rum får syn på en platta som har både rätt storlek och färg så tar försäljaren ur lagret fram ett kakel som – ändå! – är för mörkt. En annan bränning och då kan färgen skilja något. Alltså man ger ju upp! Fast den här kakelkedjan har också butiker i Eslöv, Helsingborg, Kristianstad… Där kanske den rätta nyansen finns. Fram med mobilen!

Allt medan hantverkaren hoppar och suckar (han försökte dölja det men jag såg nog) och säger att han tänkte lägga kakel i nästa vecka men får väl ta nåt annat emellan då och sen återkomma till oss (=dessa besvärliga människor). Ungefär här var det också som vår son sa: "Ska det vara så svårt att köpa några kakelplattor?" Hur gick det då, till slut? Hittade vi det perfekta kaklet? Jodå, det får man säga. En sorts kakel köpte vi i Eslöv och resten, faktiskt, på ett och samma ställe i Malmö. Vitt kakel som inte är riktigt vitt men nästan vitt på väggarna i toalett- och duschrummet och två nyanser blåa klinkers på golvet. (Plus vit kakelfog emellan. Inte heller fogfärgen var så lätt att välja!) Grå- och brunmurriga klinkers i hallen. Men så vill inte minst hustru att jag uttrycker det, låter ju inte snyggt. Fast det är snygga grå- och brunnmurriga klinkers.

Nu saknas bara ett par dekorplattor inne i duschen. Någon som kan tipsa på en kakelkonstnär i våra trakter? Det här kommer att bli väldigt snyggt när det är klart. Eller säg: Som vi har slitit så tusan om det inte blir bra…

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons