Annons
Nyheter

"Jag vill ta panflöjten till en ny dimension"

Dana Dragomir har varit panflöjtisten på svenskarnas läppar sedan hon slog igenom med Mio min Mio. När hon på söndag intar St Nicolai kyrka utlovar hon en mix av gamla och nya stycken.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2009
Foto: 
Dana Dragomir.
Dana Dragomir.Foto: 

TRELLEBORG. – Publiken vill höra låtar de känner igen i ny tappning och jag gillar låtar som man inte glömmer, säger Dana Dragomir inför konserten som ingår i turnén "Panflöjt i Sommarkvällen".

Repertoaren har inga absoluta genregränser. Några spår från den senaste skivan "Älskade svenska visor", som innehåller vad den heter, utlovas liksom popballader, folkmusik och kvicka rumänska stycken.

Annons

Skulle hon få välja helt fritt skulle hon enbart spela originalmusik, helst av new age-typ. Men det utesluter inte att hon tar sig an uppgiften att tolka melodier med stolthet.

– Det är ju artisten som gör dem till wow eller tråkig, säger rumänskan som kom till Sverige tidigt nittiotal.

Danas många artistiska drömmar rör sig mycket kring att få spela just mer originalmusik och få samarbete med stora artister och producenter.

– Jag är glad om jag kan förverkliga en procent av drömmarna, säger hon och fortsätter:

– Jag ska inte klaga, men jag vill ta panflöjten till en ny dimension.

Men, som hon säger, det är inte bara upp till henne själv. Det är många som har ett finger med i spelet.

– Jag är beroende av skivbolag som gillar koncept. Och när det gäller panflöjt har de konceptet klart, säger Dana och syftar på att det är svårt stå emot de säljbara tappningarna av musik som känns igen.

Hon avbryter sin bitterhet med tacksamhet:

– Men jag har haft turen att få spela in många originallåtar och spela med artister du aldrig skulle kunna tänka dig, som Ace of Base.

Hennes skivor har sålts i 300 000 exemplar i Skandinavien. Räknar man med försäljningen i resten av världen kommer man upp i en miljon panflöjtsalbum. Samtliga är inspelade med samma flöjt.

Annons

För trots att hon har flera olika storlekar i sin samling uppträder Dana Dragomir sedan 14 år tillbaka alltid med samma.

– Man ger den sin känsla och sitt blås. Det blir bättre och bättre och jag hoppas på att kunna behålla den, att den inte går sönder.

För att bli en framgångsrik panflöjtist tror hon på en kombination av begåvning, vilja att lära sig, tur och karisma. Hon själv började när hon var 14 år och två år senare var hon känd hemma i Rumänien.

– Jag hade tur som var första kvinnan som slog igenom. Det har gett mig många möjligheter, säger hon och avslutar med en brasklapp:

– Men det har varit upp och ner, det är ju inte bara gröna skogar eller vad det heter att vara artist.

Lucas Dietrichson
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons