Nyheter

"Jag vill ha friheten att inte vara rolig"

När Maria Möller dök upp i "Allsång på Skansen" och imiterade Carola – not för not, bibelord för bibelord – kom hon för många helt från ingenstans.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2005

Faktum är att den mångsidiga sångerskan, skådespelerskan och komediennen Maria Möller har varit med i scensammanhang i 20 år.

– Det är klart att det uppfattades som att man kom från ingenstans, säger Maria. Tv är ju tv. Man får göra bra många teaterföreställningar för att komma upp i två miljoner tittare!

I hemstaden Stockholm har Maria Möller gjort flera enmansshower på Teater Accent. Hon har jobbat med teater, konserter, opera och musikaler som Kristina från Duvemåla och Chess. Hon har dubbat film och engagerats av Göteborgsoperan, Dalhalla, Cirkus i Stockholm med flera.

– Jag började faktiskt som sufflös, berättar hon. Och eftersom jag även varit tekniker och turnéledare så har jag bra koll på "maskineriet" inifrån. Det är skönt när man ska göra något eget. Och eget vill hon göra, för att kunna ta till vara och utveckla sin förmåga till komik, sång och imitationer – för säg den imitatör som klarar att sjunga Carola också.

I måndags var Maria Möller i Trelleborg för att göra sin show på badhuset, "mitt i poolen", som evenemangen heter, placerar artisten på en flotte i bassängen.

– När vi testade ljud och ljus innan publiken kom in kändes det bara märkligt, berättar Maria. Som artist vill man ha publikkontakt, inte en vallgrav.

– Men sedan kände jag faktiskt att det funkade bra. Trots att jag aldrig spelat med folk bakom ryggen förut och behövt vända mig hela tiden.

Numera är hon nyinvald medlem i komedigruppen R.E.A. (Roligt, elakt, aktuellt) med bland andra Anders Lundin. Efter att Maria gjort en veckas gästspel med gruppen, och fått stående ovationer varje kväll, sa de andra i gruppen att "henne ska vi ha!".

Nu krogshowar de för fullt på Hamburger Börs i Stockholm, drar storpublik och kommer att fortsätta fram till februari, efter ett juluppehåll. Med R.E.A. kan hon få i uppgift av manusförfattarna Calle Norlén och Hans Marklund att imitera människor hon aldrig tänkt på själv. Chefen för Filminstitutet Åse Kleveland, exempelvis.

– Annars kommer de liksom till mig, de jag ska imitera, berättar hon. Jag lyssnar på radio eller ser på tv och blir plötsligt medveten om en figur som jag bara måste testa.

Hos Maria brukar inte bara Carola utan även Tina Turner, Eva Dahlgren, Cher, Regina Lund, Monserrat Caballé eller isländskan Björk dyka upp. För att bli parodierade och/eller imiterade.

– Folk frågar mig hela tiden vem jag tycker är roligast att göra. Men jag har faktiskt ingen favorit, förklarar hon.

– Jag tycker om dem alla, annars skulle jag inte göra dem bra. Hon ser sig inte som någon ståuppkomiker. Begreppet täcker inte vad hon gör på scenen.

– Jag väver ju ihop komiken med sång. Och jag skulle inte kunna sjunga en seriös ballad om det ska vara roligt hela tiden.

– Jag vill ha friheten att inte vara rolig. När jag själv sitter i publiken tycker jag att det är skönt att inte behöva skratta hela tiden.

Hon gillar att vara en del av en grupp, och ha folk att bolla idéer med. Men det innebär inte att hon tänker sluta framträda solo:

– Det bästa vore att kunna varva de stora föreställningarna med R.E.A, med band och allt, med shower som på teater Accent där jag har publiken i knäet. Det är så roligt! säger hon.

Vad hon själv skrattar åt är en kämpig fråga:

– Jag har ju inga direkta förebilder, men samtidigt finns det så många otroligt bra artister. Men några som är helt fantastiska är Dawn French och Jennifer Saunders.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.