Annons
Nyheter

Jag och min anteckningsbok

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2006
Jag och min anteckningsbok
Jag och min anteckningsbokFoto: 

Jag är på intet vis någon prylgalning. Min stereo är från tidigt 1980-tal, mina fåtöljer från sent 1950-tal och mitt plättjärn från sent 1800-tal. Själv är jag också rätt mossig.

Men vissa prylar fyller mitt hjärta med fröjd och glädje. Till exempel en gammal kökskniv från tidigt 1900-tal som jag lyckats slipa upp till rakbladsskärpa och använder i köket dagligen. Jag har också en väldigt gammal ympkniv som jag vårdar ömt i en låda där ingen ser den. Men jag vet att den finns.

Annons

Men det behöver inte vara gamla grejor för att jag ska gilla dem och kultförklara dem – ett färskt exempel är min Harristweed-kavaj som jag köpte i Edinburgh för några år sedan. Och ,min svarta Filofax har hängt med i många, långa år och gör fortfarande tappra försök att hålla reda på mig. (Filofax är ett klassiskt engelskt märke på en helt vanlig planeringskalender.) Jag har också en röd schweizisk arméfällkniv av enklaste sort som jag köpte i sydfranska Avignon när jag och en härlig kvinna skulle äta ost och bröd och lite annat på hotellrummet för några år sedan.

Och nu har jag äntligen hittat min ultimata anteckningsbok!

Länge har jag kört med vanliga svarta anteckningsböcker med mjuka pärmar. De är egentligen helt perfekta eftersom man kan vika dem och bära sig åt utan att de faller sönder. Men så gjorde jag en upptäckt på Guggenheimmuseet i Berlin – de sålde den legendariska anteckningsboken Moleskine. I originalskick. Det var den anteckningsboken som Hemingway använde under spanska inbördeskriget, det finns på bild, och det var den som Picasso använde och författaren Chatwin och många andra.

Den har en gummisnodd som håller boken stängd, den har perfekt radavstånd, en liten förvaringsfick på baksidespärmen och ett format som passar i alla innefickor. Dessutom doftar den skinn och nostalgi och romantik.

Jag trodde vid upptäckten på Guggenheim att de var de enda i hela världen som saluförde Moleskine, jag hade ju inte sett den förut. Men redan någon dag senare såg jag Moleskin på KaDeWe och i Göteborg härom veckan hittade jag Moleskin i två bokaffärer.

Jag har dock givit mig själv ett löfte att aldrig köpa en Moleskine utom i Berlin. Man har inte roligare än vad man gör det till....

Ha en go"helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandassyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons