Annons
Nyheter

Jag missade Pelé i Berlin

Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Jag missade Pelé i Berlin.
Jag missade Pelé i Berlin.Foto: 

Den sympatiske före detta diplomaten Henry R Leo, bosatt i Trelleborg, ringde och påpekade en felaktighet i min spalt i fredagstidningen. Jag krev om att jag aldrig mer kommer att utnyttja ambassaden i Marseille för att komma hem från Frankrike. Henry R Leo påpekade mycket riktigt att ambassader ligger i huvudstäder och konsulat ute i landet. Ambassaden i Frankrike ligger i Paris och i Marseille ligger ett konsulat.

Det visade sig under samtalets gång att Henry R Leo tjänstgjorde i Marsseille under fem och han gillar staden lika mycket som jag gör. När vi grävde oss bakåt i tiden kom vi fram till att han lämnade sin tjänst något år innan jag var där och viggade pengar till en hemresa. Det hade varit kul om våra vägar korsats redan där.

Annons

För ordningens och upplysningens skull vill jag bara säga att även på den tiden fick man lämna en ekonomisk garanti från Sverige innan man fick hjälp. Man lånade alltså pengar till billigast möjliga hemtransport, i vårt fall med tåg. Det var min kära moder som gick in som garant.

Dock, kunde Henry R Leo berätta, gick det att få fri hemtransport utan garantier från städer och länder som låg närmare Sverige, till exempel Holland och Belgien. Om man inte hamnat på den svarta listan förstås.

"Det fanns en svensk biografmaskinist som blev känd i diplomatkretsar eftersom han lyckades ta sig hem på vår bekostnad hela sex gånger innan han blev stoppad", berättar Henry R Leo.

Numera sysslar inte alls varken ambassader eller konsulat med sådant länge. Det behövs helt enkelt inte nu i plastkortens tid.

Och så gjorde Sverige äntligen mål och minst 40 000 svenskar i Berlin jublade. Även jag. Fast jag har ett gnagande minne från Berlin för drygt en vecka sedan. Jag kan mycket väl ha missat ett scoop. När jag flanerade på Unter der Linden såg jag ett sällskap som flockades runt en mörkhyad man som glatt poserade framför kamerorna. Jag hade också kameran på magen men fick för mig att det var ett privat sällskap och gick vidare. Men mannen poserade anmärkningsvärt professionellt.

När jag kom hem såg jag den legendariske fotbollsspelaren Pelé på tv...och kände igen honom...

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons