Annons
Nyheter

Jag har blivit en avstressad sandalmänniska

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
Jag har blivit en avstressad sandalmänniska
Jag har blivit en avstressad sandalmänniskaFoto: 

Povel Ramel hade helt rätt när han skrev och sjöng "Varje gång du tar av dig skorna så medge att det känns skönt". Jodå, Povel, i din himmel, det känns fantastiskt skönt. Efter att i många år varit motståndare till sandaler som fotbeklädnad har jag numera blivit en hängiven sandalman. Det lärde jag mig i Thailand.

Mina första dagar i Thailand försökte jag hålla stilen med långbyxor och riktiga skor när jag rörde mig i Bangkok enligt regeln "aldrig shorts och sandaler i städer" men Bangkok är inte Milano eller Paris utan en kokande häxkittel där termometern sällan går under 30 grader-plus-strecket. Jag kapitulerade och i fortsättningen använde jag inget annat än shorts, sandaler och tunna, kortärmade skjortor eller t-shirts. Utom vid några få, lite elegantare middagstillfällen.

Annons

Jag har kvar mina sandaler som jag köpte billigt i Thailand, välgjorda kopier av ett känt märke, och i helgen ansåg jag det vara tillräckligt varm för att ta dem i bruk här hemma. Nu hoppas jag att de hänger med under långa, heta månader.

Man får automatiskt en mer avslappad attityd när man går omkring i sandaler. Även den mest strikta skjorta och byxor blir avspända när man kombinerar dem med sandaler och det känns verkligen avstressat att lägga upp det ena benet över det andra med dinglande sandalfot och signalera att här sitter en man som tar det lugnt och har kontroll över läget.

Men fortfarande har jag fördomar om sandaler – jag skulle, till exempel, inte kunna tänka mig att ha strumpor i sandalerna och absolut inte vita tubsockor. Nej, barfota ska det vara med välskötta och rena tår och fötter förstås.

Jag har också insett fötternas betydelse för vårt välmående. Det lärde jag mig också i Sydostasien där jag tog fotmassage så ofta jag kom åt, inte sällan varje dag. Det verkar som att det finns en punkt för varje kroppssdel och organ på fötterna. En skicklig fotmassör sätter sprätt på hela kroppen och det är en märklig känsla att känna välbehag i nacken när ett finger sätts på en viss punkt under foten. Efter en halvtimmes fotmassage mår man märkbart bättre än innan massagen.

Jag har tidigare upplevt att kvinnor i min närhet gärna velat ha fotmassage och synbarligen njutit av det och jag har förstås fogat mig och gjort min plikt men jag har alltid tyckt att det var lite äckligt med någon som håller på och grejar med mina fötter.

Nu är det bara en tidsfråga innan jag blir buddhist, vegetarian och yogautövare.I sandaler.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons