Nyheter

Jag blir aldrig blasé

Nyheter • Publicerad 12 april 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Nästan alla reser. Vi reser mer och mer eftersom det blir allt billigare. Det är inget ovanligt att Perssons var över i Paris i helgen och säg den sevärdhet i var som helst på jorden som inte går att nå med en resa.

Att resa är ett sätt att förhålla sig till omvärlden. Ju mer vi reser desto klokare blir vi " och tolerantare. Just det, klokare.

För tjugo år sedan stod jag bredvid en svensk pensionärsgrupp med buss på en marknad i södra Frankrike. De tryckte misstroget sina tummar i get- och fårosten. Skeptiskt. Men där var säkert en och annan av pensionärerna som köpte och smakade och tog med hem. Och nu finns sådan ost i den enklaste matbutik.

Eftersom väldigt många reser har vi fått en ny samhällsklass " de som har råd att resa, resenärerna. Denna klass ska dock inte förväxlas med resandefolket som mer reser av tvång än lust många gånger.

Men upptäcker dem direkt på Kastrup, de vana pendlarna till Bryssel och Paris, de svala kvinnorna och de korrekta männen. De reser inte, de flyger till Bryssel och hem igen. De är förstås trötta på allt farande och kan absolut inte se något romantiskt i att hänga i baren på Kastrup med några goda vänner i väntan på flighten till Madrid och Sevilla. Det kan jag!

Jag är nämligen fortfarande en reseromantiker. Jag är lika förväntansfull och pirrig som när jag reste ut i Europa för första gången. Jag tycker om att sitta och läsa i resehandböckerna, jag älskar att bygga upp förväntningar och luftslott (det blir aldrig som man tänk, oftast bättre...), tänka över packningen, se fram emot att möta gamla vänner, att äta god mat " ja, ni vet hur det är.

Jag kommer aldrig att bli blasé och uttråkad på en flygplats. Finns det någon mer dynamisk plats än en flygplats? Jag älskar att bara sitta och glo på folk och fundera över vart de är på väg. Och lyssna med en liten rysning till sista utropet för flyget till Indonesien, Kina, New York, Australien " eller Helsingfors för den delen.

Nej, nu får det vara nog snackat om att resa för denna gång. Nu omsätter jag pratet till verklighet och tar tåget in till Kastrup och sammanstrålar med gänget i baren och vid fyra i eftermiddag lyfter vi mot Madrid och Sevilla. Jag älskar det!

Vi ses 26 april

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.