Jag begriper inte hur man tänker i miljöarbetet
Det finns mycket som jag inte begriper. Det stör mig inte så värst mycket. Allt är ju inte till för att begripas, som min gode vän Andy brukar säga. Jag begriper inte riktigt hur det är möjligt att sms:a över hela världen eller skicka e-post. Jag vet att det har att göra med någon slags vågor i luften men har svårt för att konkretisera det. Elektricitet är också en sådan där mystisk sak för mig precis som det mesta inom fysik och kemi.
Jag begriper inte heller hur Mona Sahlin kunde bli partiledare för socialdemokraterna och på tal om politiker så begriper jag inte mycket av vad de säger, vill och menar. Jag begriper inte heller hur Försäkringskassan byråkrati kunde kollapsa så där totalt och jag begriper sannerligen inte att vissa makthavare tar så lätt på saken.
Ytterligare en sak som jag inte begriper riktigt men gärna vill begripa är hur man tänker när det gäller flygets koldioxidutsläpp och kampen mot miljöförstöringen. Jag läste i gårdagens Dagens Nyheter att en flygbiljett sannolikt kommer att bli dyrare på grund av miljöpåverkan, och då menar man koldioxiden. På transport- och kommunikationsmyndigheten (suck) Sika har man räknat ut att utsläppen kostar samhället en och femtio per kilo koldioxid som flyget släpper ut. Det skulle innebära att en resa till Thailand skulle bli sex-sjutusen dyrare.
Men vart går dessa pengar? Vilka samhällskostnader pratar man om?
Det florerar handel med utsläppsrätter. Många företag får ett antal utsläppsrättigheter gratis, vill de släppa ut ännu mer då får de köpa fler tillstånd. Har man bara pengar då går det bra att släppa ut nästan hur mycket som helst.
Redan nu kan den samvetsömme flygresenären gå in på Luftfartverkets hemsida och köpa sig sinnesfrid. Det kallas för att klimatkompensera. Antingen kan man köpa utsläppsrätter eller så kan man stödja projekt som binder motsvarade mängd koldioxid som planet släpper ut, de kallas för utsläppssänkor. Men någon närmare beskrivning och presentation av dessa utsläppssänkor hittar jag inte hos Luftfartsverket.
Jag tycker det pratas för mycket om pengar och business när det gäller miljöarbetet. Som vanligt kan de som har gott om slantar köpa sig frihet från miljösamvete och flyga precis som vanligt. Det blir ju inte mindre utsläpp bara för att jag betalar mer för min biljett.
Enligt FN:s internationella klimatpanel står flygtrafiken för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid. Undrar vad som döljer sig bakom de övriga 98 procenten? Nej, jag begriper inte riktigt.