Annons
Nyheter

Jag bara lät henne försvinna

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2005

Båstad påminde mycket om Skottland i helgen. Dels att man har Hallandsåsen i ryggen och havet framför magen, dels att det regnade precis hela tiden. Och när det inte regnade så kom det fasansfulla åskoväder med slagregn som fick uteserveringarnas parasoller och tak att rämna och flyga bort. Då blev vi blöta.

Jag bodde i ett spökslott " natten till måndag var jag ensam på hela hotellet och det var lite kusligt " och jag trodde också att jag såg ett spöke. Men jag hade fel. Hon var verklig.

Annons

Så här var det: Jag satt i söndags nere i hamnen i en paus mellan två filmer och skrev ner lite intryck från tidigare filmer då det var något som fångade min uppmärksamhet i ena ögonvrån. Jag tittade upp och såg ett par, ungefär i min ålder, gråa och med livets spår i både kropp och ansikte. Kvinnan var bekant på något vis men jag kunde inte placera henne.

Jag skulle just avfärda min känsla och åter böja huvudet mot anteckningsboken när kvinnan vände på huvudet och visade sin profil. Då drabbades jag av insikten med full kraft och det var en ren fysisk upplevelse. Jag såg hennes böjda, kraftfulla näsa och kände omedelbart igen henne " det var Elisabeth.

Hon var min första riktiga kärlek i början av 1970-talet och jag har väl egentligen aldrig glömt henne. Vi hade några fina månader på den tiden och jag har fortfarande kvar några målningar som hon gjorde. Men vi kom ifrån varandra och hade, fram till i söndags, inte träffats på över 30 år.

Nu stod hon blott tio meter bort men det kunde lika gärna varit mil. Jag stirrade på henne och kände igen varenda ansiktsdrag, jag sökte hennes blick och mötte den men det fanns inget som helst igenkännande i hennes ögon. Hon såg på mig men såg mig inte.

Jag satt som förlamad, hörde hennes välbekanta röst säga till mannen "Nä, nu går vi" och såg dem vända sig om och försvinna bort längs kajen. Hennes rörelser var också desamma och hon slängde med håret på samma vis som för 30 år sedan.

Hon försvann bort i regnet, som en hägring, och jag gjorde ingenting...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons