Annons
Nyheter

Jag är en usel guide

Nyheter • Publicerad 24 juli 2006
Jag är en usel guide
Jag är en usel guideFoto: 

Det är inte särskilt ovanligt med besök under sommaren. Många väljer att hälsa på vänner och bekanta som bor lite avigt till och som man inte träffar särskilt ofta. Jag har just haft besök från Blekinge och det var väldigt trevligt. Det är sådana där människor som man kanske inte träffar varje år men när man gör det känns det som att vi bara fortsätter där vi slutade förra gången.

När man får besök av utombytingar blir man turist i sin egen stad. Eller rättare sagt; en slags turistguide. Och i mitt fall en miserabel guide. Jag passerar det ena sevärda efter det andra flera gånger varje dag men det visar sig att jag vet inte särskilt mycket om det. Det trodde jag att jag gjorde men mina vänner genomskådade mig snabbt.

Annons

De är också journalister och ena jäklar på att ställa frågor. Så fort vi närmade oss klostret började jag min lilla föresläsning men orden tog snart slut. Och de öste frågor över mig som jag inte kunde svara på. Så fortsatte det genom hela stan och när vi till sist sjönk ner på en servering för en kall pilsner sade min gode vän lite missnöjt: "Det är inte mycket du vet om din egen stad. Och så är här så fint..." Det sista sade han med en förebrående ton.

Då ursäktade jag mig, reste mig och störtade ner till turistbyrån och plockade på mig varenda broschyr de hade om sevärdheter i min lilla stad och återvände till serveringen. Jag lade dem framför min gode vän och bad honom läsa på och ta över värdskapet. Jag gick i strejk.

På kvällen, efter middagen, hade vi en trevlig lite stund och satt och läste högt ur broschyrerna och jag låtsades känna till det mesta. Nu har de åkt och jag har varit och hämtat nya broschyrer och plockat fram böcker om staden och dess gatunamn. Det är väl på tiden att jag blir lite specialist på min egen stad, kan tyckas.

Längre fram i sommar får jag besök från Tyskland men de är dessbättre inte ett dugg intresserade av lokalhistoria och absolut inte särskilt kritiska så dem kan jag slå i vad som helst. Men det ska jag inte göra utan raka motsatsen. Jag ska tvinga hela familjen att följa med på en guidad tur genom staden och jag ska mässa fram allt jag nu har lärt mig om lönnrum i Siriushuset, kungligt besök och Strindbergs demoner.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons